La primavera, època de florides i fotos d'ametllers. Foto: Laia Solanellas
L'hivern s'acaba aquest divendres 20 de març amb un eclipsi de sol que donarà la benvinguda a la primavera. La nova estació començarà oficialment a les 23:45 hores i s'acabarà 92 dies i 18 hores després, el 21 de juny, amb l'arribada de l'estiu, segons càlculs de l'Observatori Astronòmic del ministeri espanyol de Foment.
Nou dies després, el diumenge vinent, 29 de març, tindrà lloc el canvi d'hora. A les 2 de la matinada caldrà avançar el rellotge fins les 3, de manera que aquest dia tindrà, oficialment, una hora menys. De la mateixa manera, segons ha destacat l'Institut Geogràfic espanyol, aquesta primavera també tindrà lloc un eclipsi total de lluna el 4 d'abril, que no es podrà observar des de Catalunya, però sí des de l'Àsia, Austràlia, l'oceà Pacífic i Amèrica.
A més, Saturn passarà de ser visible a l'alba al principi de la primavera, a veure's durant tota la nit, i acabarà l'estació sent només visible al vespre. La inclinació dels seus anells serà bastant favorable per a la seva observació, i el dia 23 de maig es produirà el seu màxim acostament anual a la terra. D'altra banda, Venus, Júpiter i, fins a finals d'abril, Mart seran visibles cap al tard.
Segons conveni, el començament de les estacions es produeix en aquells instants en què la terra es troba en determinades posicions de la seva òrbita al voltant del sol. En el cas de la primavera, aquesta posició és aquella que el centre del sol, vist des de la terra, travessa l'equador celeste en el seu moviment aparent cap al nord. Quan això succeeix, la durada del dia i la nit gairebé coincideixen, i per això, a aquesta circumstància se l'anomena també equinocci de primavera. En aquest instant, a l'hemisferi sud comença la tardor.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi