Dijous, 28 de novembre de 2024

Agricultura i la Diputació de Lleida promouen l'ús de la biomassa provinent de la gestió dels boscos

Pallars Digital 12 de juliol de 2013 a les 15:37

 
ACN | El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i president del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Josep Maria Pelegrí, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, han signat aquest divendres al matí un conveni de col·laboració per difondre l'estratègia del Pacte dels Alcaldes a les Terres de Lleida, per afavorir un marc favorable per a la implementació de mesures d'eficàcia i eficiència energètica, i promocionar l'ús de la biomassa generada per la gestió dels boscos de titularitat municipal. El conveni també servirà per assessorar els municipis, d'acord amb les seves particularitats.
 
Com ha explicat el conseller, el Pacte dels Alcaldes per a una energia local sostenible és ''la primera i més ambiciosa iniciativa de la Unió Europea (UE) adreçada directament a les autoritats locals i els seus ciutadans contra l'escalfament global''. I el Ple de la Diputació de Lleida va aprovar el 20 de juliol de l'any passat el conveni amb la Direcció General d'Energia de la UE per a esdevenir Coordinadora Territorial del Pacte d'Alcaldes a la demarcació de Lleida. Entre els objectius i les tasques a desenvolupar per la Diputació de Lleida, hi ha la cooperació en les activitats de difusió del Pacte i totes les relacionades amb l'eficiència energètica.
 
A més, en el marc del conveni també s'assessorarà els municipis, d'acord amb les seves particularitats, promovent l'ús de la biomassa com a font d'energia renovable, en el manteniment dels edificis i instal·lacions públiques, sota els principis d'eficiència i eficàcia energètica.
 
Per tot pleta, el conseller ha volgut fer palès que ''el conveni posa de manifest que cada cop són més els que veiem clar que l'aprofitament del bosc ha de passar per l'obtenció d'energia a través de la biomassa forestal, com corrobora el Pacte dels Alcaldes a les Terres de Lleida per a una energia local sostenible''. 
 
També ha explicat que el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya se suma a la difusió d'aquest pla perquè coincideix plenament amb els seus interessos i, ''evidentment amb els del Govern''. Pelegrí també ha recordat que existeix una ''estratègia singular de biomassa i activitats definides des del Departament d'Agricultura. Les principals línies de treball van encaminades a l'assessorament d'iniciatives emergents relatives a l'aprofitament de biomassa així com la redacció d'estudis sobre el potencial de la biomassa forestal. També, des del Departament es potencien els ajuts específics a la biomassa i les línies R+D+I, tant en les fases de producció del recurs com de transformació energètica''.
 
El conseller ha assenyalat que, a més, es porta a terme una sèrie d'activitats de divulgació i formació als diferents agents del sector i la col·laboració per a estudiar la millor logística per a cada projecte així com el foment de les instal·lacions de calefacció i elèctriques alimentades amb biomassa forestal; i que, a través de les línies d'ajut a la gestió forestal sostenible, el Departament manté línies destinades a rebaixar els costos de l'extracció de la biomassa residual dels aprofitaments forestals del bosc.
 
Pelegrí ha afegit que la major part dels boscos públics de Catalunya es troben al Pirineu i Prepirineu, i pertanyen als municipis, i que l'aprofitament forestal ha disminuït molt durant les darreres dècades per raons diverses, com ara els costos d'explotació en un terreny orogràficament difícil i la baixa rendibilitat de les explotacions. Així, el CTFC, vol contribuir a millorar la gestió dels espais forestals del seu territori, envers la generació de fonts d'energies que puguin ser utilitzades pels ens locals en el mateniment dels seus edificis i instal·lacions.
 
El conseller ha constatat que en els últims dos anys s'ha duplicat el número de calderes instal·lades fins a arribar a 1.500 a dia d'avui en els sectors domèstic, municipal i terciari; i que els projectes actualment en construcció i en estudi permetran incrementar del 3% actual fins al 16% el total d'energia renovable procedent de biomassa agrícola i forestal.
 
Per tot plegat, el conseller ha conclòs que ''ens trobem, doncs, en una situació amb suficients elements favorables per tal de poder desenvolupar i avançar en l'obtenció d'energia a través de la biomassa forestal. Pensem que el Pacte d'alcaldes és, sens dubte, una oportunitat per a promoure l'ús de biomassa en els municipis lleidatans que també vetllen per trobar solucions a les dificultats relatives de l'aprofitament dels boscos''.
 
Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha indicat que l'ús de la biomassa com a font d'energia renovable és una molt bona alternativa, atès que aquest material es troba de forma molt abundant a les comarques lleidatanes, especialment al Pirineu. Reñé ha afegit que la implementació d'aquest sistema, que permetrà un major estalvi i eficiència als consistoris, començarà per estudiar les necessitats i opcions dels ajuntaments interessats a incorporar les instal·lacions de calefacció alimentades amb biomassa forestal.
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Etiquetes:
Arxiu