Amb el bon temps de la primavera, arriben també les al·lèrgies. Foto: Europa Press
Encara que el temps no hagi estat a l'alçada de les circumstàncies, l'
eclipsi solar i
la primera marea viva del mil·lenni de la setmana passada han coincidit amb l'arribada de la primavera. És l'època de l'any en la qual s'allarga el dia, però que també la que ens fa donar la benvinguda a un problema que afecta molta gent: l'al·lèrgia al pol·len.
El doctor Carlos Lucas, cap del Servei d'Al·lèrgia de
Sant Pere Claver-Fundació Sanitària de Barcelona, explica que l'al·lèrgia és "una reacció del cos enfront un element extern que no hauria de ser un enemic. El sistema de defenses s'equivoca i crea anticossos. Llavors, quan torna a tenir contacte amb aquest element, es produeix la reacció".
És important detectar a quin tipus de pol·len es té al·lèrgia, ja que l'estació pol·línica de cada planta és diferent, com també ho és cada any la quantitat de pol·len, que és transportat pel vent. Per exemple, les concentracions elevades de pol·len de xiprer es detecten de gener a març, de plataner de març a abril, de parietària de febrer a setembre i de gramínies de maig a juliol. Una eina que pot ser molt útil és el
servei que informa setmanalment de les concentracions de pol·len a Barcelona i altres ciutats de Catalunya, creat pel departament de palinologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Principals símptomes i tractament
L'al·lèrgia primaveral pot provocar diversos símptomes, en funció de cada persona i de la quantitat de pol·len. Els principals indicis són:
- Renitis: congestió respiratòria.
- Conjuntivitis: ulls vermells, picor i plor.
- Asma: tos i xiulets al respirar.
Si es detecta algun d'aquests indicis, primer de tot cal confirmar que realment es té al·lèrgia. En cas de corroborar-ho, hi ha dues possibilitats: fer un tractament amb medicació -si es tenen pocs símptomes- o plantejar-se una vacuna -en cas que sigui repetitiu.
El doctor Lucas afirma que per prevenir una al·lèrgia "s'ha d'evitar el contacte però, en el cas del pol·len, és molt complicat". La malaltia es pot tractar amb medicaments clàssics que ajuden a pal·liar els símptomes, com gotes, esprais, pastilles i inhaladors. Tot i així, si la situació és més complicada, hi ha la possibilitat de tractar l'al·lèrgia d'arrel i posar-se una vacuna una vegada al més durant cinc anys. És el que s'anomena immunoteràpia: "Les vacunes fan que et tornis més tolerant amb el contacte amb el pol·len", explica el doctor.
Foto: Pixabay
Recomanacions
És molt complicat evitar el pol·len, ja que l'aire no es pot evitar. Però sí que es pot anar amb compte:
- En els dies de major concentració de pol·len o de fort vent, romandre a dins de casa el màxim temps possible.
- Reduir les activitats a l'aire lliure entre les 5 i les 10 del matí i les 7 i 10 de la nit. Són les hores on s'acumula més pol·len.
- Durant els desplaçaments amb cotxe cal mantenir les finestres tancades.
- Les ulleres de sol poden evitar el contacte del pol·len amb els ulls.
- Els gran de pol·len poden quedar-se enganxats a la roba. És recomanable dutxar-se i canviar-se de roba quan s'arriba a casa.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi