Dijous, 4 de juliol de 2024

Els alumnes de l'Escola de Pastors finalitzen les classes teòriques aprenent a xollar

La majoria dels alumnes de l'Escola de Pastors orienten la seva formació a la producció lletera i formatgera de cabres

ACN 26 de març de 2015 a les 11:40

Un pastor ensenyant a immobilitzar una ovella a un alumne de l'Escola de Pastors. Foto: ACN


El primer mes de classes de la 7a edició de l'Escola de Pastors de Catalunya ha finalitzat aquest dimecres amb una sessió pràctica de xollar ovelles amb tisora elèctrica. Dos experts pastors, Antoni Figuera i David Moli, han explicat als futurs pastors els secrets de l'ofici: han ensenyat als alumnes a "pessolar" (immobilitzar les ovelles lligant-les de les quatre potes per poder-les xollar), xollar les ovelles i a construir un ganxo per portar-les a pasturar.

Com a fet destacable d'aquesta 7a edició de l'Escola de Pastors, la majoria dels alumnes orienten la seva formació a la producció lletera i formatgera, principalment d'oví o cabrum. El curs compta amb un grup de 14 alumnes que ara, un cop finalitzat el mes de classes conjuntes, començaran les pràctiques a explotacions de diferents punts de Catalunya per fer quatre mesos de pràctiques al costat d'un pagès que els ensenyarà el dia a dia de l'ofici.

Des de l'Escola de Pastors es lamenta la dificultat d'accedir a terres que tenen els alumnes de centre. La majoria dels alumnes no provenen de pagès ni són propietàries, això fa que sigui difícil trobar finques suficientment grans per iniciar el seu projecte amb ramaderia, segons explica Montse Barado, coordinadora de l'Escola. Antonio Figuera, pastor, ha coincidit en el fet que els alumnes que volen continuar en aquest ofici es troben en la dificultat d'accedir a la terra com a principal escull.
 

Un pastor ensenya als alumnes a xollar una ovella amb tisores elèctriques. Foto: ACN


Barado ha explicat que des de l'Escola es fa un seguiment i avaluació continues del camí que han emprès els alumnes. Durant aquests set anys l'Escola ha format a més de 100 persones de tot Catalunya. Finalitzades les 6 primeres promocions, més del 64% (53 alumnes) dels estudiants estan vinculats a l'activitat agrària: iniciant projecte propi, treballant per altri o fent de pastors de muntanya. Només el 29% no han continuat.

L'Escola de Pagesia i Activitat Pastoral, des del seu inici l'any 2009, ha rebut 271 sol·licituds d'admissió (en 7 edicions). D'aquestes, s'ha seleccionat un total de 116 alumnes que han rebut la formació obligatòria de l'escola reconeguda pel Departament d'Agricultura, l'Escola de Capacitació Agrària del Pallars i l'Associació Rurbans. Alguns d'aquests alumnes seran els encarregats de seguir i avaluar les pràctiques dels alumnes que sortiran d'aquesta setena edició de l'Escola de Pastors.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació