Dimecres, 3 de juliol de 2024

Sort commemora els 300 anys de l'execució del general Moragues

L'ajuntament, l'Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà i l'ANC han organitzat una sèrie d'actes aquest cap de setmana per commemorar l'efemèride

Redacció 27 de març de 2015 a les 09:55

Ofrena floral al bust del general Moragues de Sort, el passat juliol. Foto: ACN


Aquest divendres, 27 de març, es commemora el 300 aniversari de l'execució a Barcelona del general Moragues, destacat militar català de la Guerra de Successió, amb lligams familiars amb el poble de Sort, que va esdevenir un símbol de la defensa dels drets i les llibertats de Catalunya fins les últimes conseqüències. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Sort i l'Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà han organitzat des d'avui i fins demà dissabte un seguit d'activitats culturals.

A les 17h està prevista una ofrena floral al monument del general Moragues, on es descobrirà una placa commemorativa. Una hora més tard, a les 18h, s'inaugurarà l'exposició '300 aniversari de la mort del general Moragues' a l'Oficina Comarcal de Turisme, on hi romandrà fins el 12 d'abril. Els horaris per visitar-la seran durant la Setmana Santa, de 10h a 14h i de 16h a 19h (dilluns de Pasqua, tancat). La setmana del 7 al 12 d’abril, l'horari serà els matins de 10h a 14h i divendres i dissabte de 16h a 19h.

A l'exposició s’explica el matrimoni de Josep Moragues amb Magdalena Geralt, la mort del general i, finalment, la seva descendència al Pallars; compta també amb quatre documents inèdits del general cedits per l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà i que formen part del llibre de Sisco Amorós 'Francesc de Moner i de Miret: un pallarès a la Guerra de Successió (1702-1714)', que es presentarà a les 19h a la sala d'actes de l'Arxiu Comarcal.

Es tracta d’un estudi sobre Francesc de Moner a partir de la documentació inèdita conservada al fons familiar, avui dipositat a la Biblioteca de Catalunya amb el nom de fons germans Alós-Moner Vila. A través d’aquest personatge també podem conèixer alguns detalls de la vida del general Moragues.

Més tard, a les 21h, s'ha preparat una hissada de l'estelada a la rotonda de Sort i una desfilada de torxes fins el monument del General Moragues, en un acte organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) del Pallars Sobirà. 
 

Imatge: Ajuntament de Sort


Actes previstos pel dissabte

De cara a dissabte, a les 17:30h, hi haurà una desfilada dels Fusellers del Pallars i dels Trabucaires de Tremp. A les 18h es farà una lectura teatralitzada de textos sobre la vida i mort del general Moragues i la seva esposa, Magdalena Giralt, baronessa de Bressui i noble del Pallars a càrrec d’alumnes del Grup de Teatre de l’IES Hug Roger III de Sort, maridada amb les sardanes dedicades al General, ballades per l’Associació Cultural Sardanista de Sort. També hi actuaran els Fussellers del Pallars – Brigada de Trabucaires de Tremp, amb el que l'organització recomana que es protegeixin les oïdes dels infants i de les persones sensibles al soroll. 

Per últim, a les 19h, es presentarà i projectarà a l'Oficina Comarcal de Turisme el documental 'El general Moragues, l’heroi oblidat', seguit d'un berenar del 1714 amenitzat per les Cobles del Peirot, a càrrec del grup de música tradicional La Banda del Peirot.

Tots aquests actes s’emmarquen dins d’una sèrie d’accions que es duran a terme aquest dies i durant tot l’any 2015, declarat Any Moragues, en diferents espais de la geografia catalana relacionats amb el General com ara al Centre Cultural 'El Born' de Barcelona, a Sant Hilari Sacalm i a La Seu d’Urgell. 

Josep Moragues i Sort

Josep Moragues va ser un dels militars més destacats dels catalans en la Guerra de Successió. General de batalla i comandant dels Pirineus, va destacar en la lluita contra els borbònics en diversos indrets del territori català. Acabada la guerra, va ser capturat i condemnat a mort. El 27 de març de 1715, va ser arrossegat pels carrers de Barcelona, decapitat i esquarterat. El cap del general Moragues es va exposar en públic en una gàbia al Portal de Mar, fins que les súpliques de la seva vídua, Magdalena de Giralt, van aconseguir que el retiressin, l’any 1727.

El general Moragues és un símbol de la defensa dels drets i llibertats de Catalunya fins les últimes conseqüències. La vinculació del general Moragues amb Sort ve donada pel seu matrimoni el 1710 amb Magdalena Geralt, filla de Sort. La nova família es va instal·lar en una casa del carrer Major que encara es conserva.
 

PROGRAMA D'ACTES | Descarrega't el programa complet amb les activitats previstes a Sort.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació