Diumenge, 22 de desembre de 2024

Nou projecte «FemPARC» per potenciar l'ecoturisme als parcs naturals

L'objectiu del projecte 'FemPARC' és garantir la compatibilitat de la protecció amb l'ús públic i turístic

Redacció 31 de març de 2015 a les 11:09

Una sortida del projecte FemParc al Parc Nacional d'Aigüestotes i Estany de Sant Maurici. Foto: CEDER


Els grups d'acció local Consorci CEDER Pallars-Ribagorça, Consorci Alt Urgell-Cerdanya i l'Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, juntament amb cinc grups més de la resta de Catalunya, han creat el projecte de cooperació catalana 'FemPARC', una iniciativa de desenvolupament sostenible dels parcs naturals. La primera actuació ha consistit en la creació de 38 propostes d'ecoturisme al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i als parcs naturals del Cadí-Moixeró i l'Alt Pirineu.

L'objectiu és que els parcs siguin concebuts pels seus habitants com una oportunitat de desenvolupament econòmic i no com un impediment a les seves activitats. El projecte està finançat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat i els fons FEDER.

Per garantir la compatibilitat de la protecció amb l'ús públic i turístic s'ha endegat un treball conjunt que permetrà elaborar i posar en pràctica plans d'acció comuns amb l'objectiu de potenciar el desenvolupament socioeconòmic dels espais naturals protegits i les seves zones d'influència. Alhora, es treballa per cohesionar tots els agents de la zona per tal que preguin consciència del valor del seu propi territori.

Entre les propostes elaborades, hi ha rutes a diferents indrets dels parcs; la vall de Peguera, la ruta de la llúdriga o els estanys de la Vall Fosca i el carrilet amb telefèric, al Parc d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici; la vall de Santa Magdalena, els bosc de Virós o la Mollera d'Escalarre, al Parc de l'Alt Pirineu; i la vall de la Vansa i Tuixent, el naixement del Llobregat o el massís de la Tosa, al Parc del Cadí-Moixeró.

De cadascuna de les propostes se n'ha fet una fitxa, la qual conté mapes i fotografies, a més de la ressenya dels atractius principals, de les rutes que s'hi poden fer, dels equipaments de què disposa la zona i dels diversos serveis que s'ofereixen al visitant. Uns codis QR donen l'opció d'obtenir més informació a la xarxa. Aquestes fitxes en paper es poden consultar als establiments turístics participants en les formacions del projecte, i també es poden descarregar gratuïtament des de la pàgina web.

La iniciativa dóna resposta a les necessitats latents dels grups participants: desestacionalitzar l'activitat turística, reconvertir el sector primari i diversificar el teixit productiu, entre d'altres. Els grups Leader creuen que per integrar els espais protegits en el propi territori cal cercar l'equilibri entre la protecció de la seva biodiversitat i l'activitat de la població que hi viu.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació