Autoritats amb un grup de persones preparades per iniciar el descens. Foto: Jordi Ubach
La temporada de turisme actiu i esports d'aventura a la demarcació de Lleida ha arrencat oficialment aquest matí amb 234 empreses, una xifra que suposa un increment del 5% respecte a l'any 2014 (223) i un 12% respecte a la temporada 2013. Aquestes dades confirmen un any més que la demarcació de Lleida manté el lideratge a l'estat espanyol en aquest àmbit d'activitats.
La temporada 2014 es va tancar amb la contractació d'uns 625.000 serveis, una xifra que va suposar un creixement del 5%. Per a aquesta nova temporada es preveu mantenir l'increment d'activitats amb un augment del 6%, la qual cosa voldria dir arribar a les 660.000 activitats contractades de terra, aire i aigua.
Dos piragüistes baixant per un ràpid del riu Noguera Pallaresa, aquest matí. Foto: ACN
La temporada dels esports d'aventura agafa el relleu a la temporada d'esquí. De les 234 empreses que operen a la demarcació de Lleida, un total de 185 pertanyen a la zona del Pirineu i Prepirineu. El Pallars Sobirà lidera el rànquing amb un total de 50, seguida de la Val d'Aran, amb 38, i de l'Alt Urgell, amb 33. Igualment, a les comarques del Pirineu és on s'ha produït el major augment d'empreses, que han passat de 174 l'any 2014 a 185 aquesta temporada. Per una banda s'han creat empreses noves i d'altres s'han diversificat.
Un grup de persones practicant abans d'iniciar el seu descens aquest matí a Llavorsí. Foto: Jordi Ubach
L'esport rei per excel·lència segueix sent el ràfting, amb uns 145.000 serveis contractats la temporada passada, seguit de descens de barrancs amb poc més de 105.000 serveis. El senderisme va realitzar 100.000, els mateixos que la bicicleta de muntanya i la hípica en va registrar 50.000.
En el marc de la inauguració oficial de la temporada, el president de la
Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha destacat l'impacte econòmic d'aquest sector i ha dit que és de 76 milions d'euros (ingressos procedents de l'activitat, l'allotjament i la restauració). Reñe ha afegit que si només es tenen en compte els serveis oferts per les empreses, el volum de negoci és de 27 milions d'euros. Reñe també ha destacat el personal contractat per aquest sector. Durant la temporada 2014 els esports d'aventura van donar feina a 1.807 persones, de les quals 667 van treballar a temps complert, 429 a temps parcial i unes altres 711 van ser personal autònom.
Florido Dolcet, al costat de Joan Reñé, durant la presentació. Foto: Jordi Ubach
Per la seva banda, el president de l'Associació d'Empreses d'esports d'aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet, ha dit que s'espera una bona temporada degut a la neu que encara hi ha acumulada als cims de les muntanyes. D'això se'n desprèn que gaudiran durant setmanes d'un excel·lent nivell d'aigua als rius i barrancs.
Perfil dels visitants
El client que practica activitats de turisme actiu i esports d’aventura a la demarcació de Lleida continua essent majoritàriament de Catalunya amb un 73,4% del total, sobretot de Barcelona i de la seva àrea metropolitana, seguit del procedent de la mateixa demarcació de Lleida, Tarragona i de Girona.
Un altre 15,4% es desplaça des d’altres comunitats autònomes –bàsicament de Madrid, el País Basc i la Comunitat Valenciana-, mentre que el mercat estranger, que representa l’11% dels clients, és sobretot d’origen francès, holandès i anglès, sense oblidar el client israelià.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi