El problema es que tenim un problema i ningú ajuda a trobar la solució
Per Anònim el 15 d'abril de 2015 a les 16:00
Per molt que defensin que els voltors nomès s'alimenten de carronya, és mentida! Amb la sobrepoblació que n'hi ha estan afamaits, i per això ataquen al bestiar feble, vaques i eugues parint, vedellets i corderets recent nascuts i que no estan a prop del ramat...
I perdona'm però que hi hagin 5 parelles a Boumort es mentida, 50 en deu haver, de la Serra de Boumort han pujat fins al cap del Pallars Sobirà!
I respecte als altres animals, quan fa pocs anys no n'hi havia tants també s'estaven al bosc i no feien tan mal a les finques, però és lo mateix, que n'hi ha una sobrepoblació i els animals tenen gana, ells no en tenen cap culpa pobres, faltaria més.
Tocant fusta i fent un hivern dur, sort n'hi ha que alguns no sobreviuen, o sinó esperar a que agafin una pesta...que quan hi ha sobrepoblació passa tard o d'hora, però això encara dóna més problemes...el nostre bestiar agafa aquestes pestes.
El problema és que tenim un problema i no donen solucions, i nosaltres els pagesos tampoc hi podem fer res, arrenquen pals i fils dels prats, s'acostumen als espantaocells, prohibit matar-los....llavors què hem de fer?
M'agradaria que els responsables dels consistoris, presidents dels consells comarcals, delegats del Pirineu ens recolzessin en trobar les solucions als problemes!
Els voltors no son depredadors
Per Anònim el 15 d'abril de 2015 a les 01:04
Sap molt greu la mort de qualsevol animal, els que n'hem tingut ho sabem. No dic que en aquest cas concret la vaca no estigués viva quan van baixar els voltors però en la gran major part de les morts relacionades amb el part, els voltors no hi tenen res a veure. Bé, si, una cosa, son els que avisen de que l'animal és mort.
Sobten les afirmacions de que hi ha molts testimonis que han vist que els voltors maten animals i que no en puguem veure mai cap imatge de video d'un d'aquests atacs, on es vegi l'animal viu atacat per voltors, quan avui dia tothom que te mòbil, també te una càmara de video.
Cévols, daines, muflons, cabirols... Bé, els cérvols del Pallars Sobirà provenen en la seva majoria de les reintroduccions que es van fer a França. Aquests son inevitables, els de Boumort si que provenen d'introduccions fetes per l'administració.
Les daines provenen totes d'una repoblació que va fer el general Franco després de visitar el que després va ser el Parc Nacional. Es veu que li va agradar i va decidir repoblar amb daines i crear el parc. D'altres, més recentment han arribat des de la Val d'Aran provinents de repoblacions fetes a França.
Muflons, tots provenen de repoblacions fetes a Andorra.
Cabirols. Si, una part de les repoblacions es van fer des de la Generalitat, la resta han entrat des de França.
Os bru, tots els exemplars s'han repoblat a França. Catalunya al no voler-hi intervindre, va acabar tenint ossos però sense els diners del programa life de la UE.
Voltors, son autòctons, no se n'ha reintroduit. Últimament si que se n'han reintroduit de negres a Boumort. N'hi ha unes 5 parelles.
Porc senglar. Els que ja tenim una edat, sabem que fa uns anys no n'hi havia ni un. No hi ha cap administració que els hagi repoblat però si que es cert que fa uns 60 anys van comença a entrar des de França.
Si algú encara es pensa que tots aquests animals i molts d'altres desapareixeran algun dia, va molt equivocat. Els temps han canviat i la fugida en massa de la gent de la muntanya que hi va haver als anys 50, 60 i 70 perquè se'ls menjava la misèria, que van deixar una pila de pobles sense ningú, sense cap tipus de gestió i amb el consegüent avanç dels bosc en detriment de les zones que s'hi feia forment, trumfes, fesols i herba i s'hi dallava a ma, sense maquinària, i cada any, quan es baixava el bestiar a la tardor, s'aprofitava i es cremaven bons trossos de terme sobretot on s'hi feien escobes i ginebres i els pobles que tenien la sort de tenir bosc, en treien un capital perquè la fusta valie molts diners i la gent feia foc tot l'any per a poder cuinar i d'aquesta manera no es desaprofitava ni un sol arbre i la feina era trobar-ne i mai s'abandonave un cap de bestiar que estava parint, ningú es podia permetre perdre un cap de bestiar i si calia vetllar una vaca durant 24 hores set dies a la setmana, es feia... Avui dia, per desgràcia, per poder viure, les explotacions ramaderes han de ser d'unes dimensions que fan impossible tractar-les com es feia abans, d'altra banda la fusta no val diners, els freixes albans cauen i ningú els aprofita, la vegetació creix en progressió geomètrica, el que no es pot dallar a màquina s'abandona a la seva sort i els forestals a dures penes poden suplir un petitíssim tant per cent de les cremes de pastures que abans feien centenars de persones i tot va a favor de la proliferació de les espècies de fauna que deia abans sense perspectives reals de que això canvii.
Doncs el que deia, aquells temps no tornaran, tots sabem que avui dia la realitat és unaltra i cap veritat de les que s'han dit en les intervencions que he llegit son úniques i cap de les solucions son úniques.
Cal treballar en positiu, reivindicar el màxim d'ajut, tant econòmic com de gestió de tot plegat ja que ens enfrontem amb un futur complex amb cap solució fàcil.
Respectem la feina dels pagesos, la dels funcionaris, treballadors dels parcs, i resta d'administració que hi ha a la comarca. Tots els llocs de treball que hi pugui haver en una comarca amb tant poca població, son pocs. El sector dels serveis, necessite tots i cada un dels sous que arriben a la comarca.
I fem tot l'esforç possible per que els politics ens escoltin i escoltem també nosaltres; per sort, ningú està en possessió de la veritat absoluta.
aixo no es pot consenti
Per palmira gabernet picolo el 14 d'abril de 2015 a les 22:10
Els pagejos no poden consenti que animals pacifics siguin atacats i morts mengats, animals salvatges descontrolats, i afamaits.
La generalitat ha de solbenta les molts incidents que raders anys esta pasant, a tot el Pallars.
La ganadería i pagejos es mereixent un respecte. Els temps no están per perder animals si no per aumentar.... Les padtures son cares... L'ibern molt llarg.
Cuidao!!!
Per Arpia el 14 d'abril de 2015 a les 17:40
Si han fet això amb una vaca de 500 kilos, que seran capaços de fer amb els nostres fills. No estem segurs enlloc.
Els dracs de Daenerys Targaryen també van començar menjar bestiar i van acabar matant nens innocents.
Per cert a quant cobrarà el pagès el kilo de vaca? I quant pels danys morals?
segre?
Per Anònim el 14 d'abril de 2015 a les 16:33
Aquest diari cada dia s'assembla mes al Segre. Potser hauries d contrastar la noticia amb els tècnics de la conselleria o els agents rurals que et diran quina és la causa mes habitual de mort del bestiar. Després si, els voltors solen fer la feina que els ha encomanat la natura. I el ramader com no vol cobrar.
En contesta al comentari "analitzem la notícia?"
Per Anònim el 14 d'abril de 2015 a les 10:04
Jo crec que el que cal lamentar és el fet que els pagesos estiguem en PERILL D'EXTINCIÓ i no pas els voltors, ells no ho estan! És més, aquests anys enrrere hi havie voltors i s'alimentaven d'un vedell que es morieve d'un mal de panxa, d'una ovella que l'havie estripat un gos o d'un pollí que no s'havie aconseguit fer-lo popar i finalment acabava morint-se. Ara els voltors han passat d'alimentar-se d'animals morts a animals vius, perquè? Doncs és molt fàcil, jo visc a una vall del Pallars Sobirà i constantment els forestals pugen aquí per matar muflons (és una espècie d'ovella-cabra però de tamanys doblats) i els maten per donar-los als voltors. I què passa? Doncs els voltors s'han acostumat que quan veuen carn ensagrentada i calenta ells associen que s'ho poden menjar i, pertant, quan una vaca/ ovella/euga pareixen i l'individu que ha de nèixer comence a treure el cap (i en aquells moments no es mou) associen que que es mort i se l'ataque.
La guineu és una espècie cinegètica i sí que es pot matar, tot el contrari amb el cas del voltor. A la Sera de Boumoort se n'han introduït centenars i centenars de voltors, i alimentant-los dia i nit no vegis tu com s'han proliferat
En segon lloc el ramader era una persona ja gran, desgraciadament un home de vora 70 anys i que, a més a més, moltes vegades aquesta gent més gran no disposen de telèfon mobil. No tot el bestiar poden estar a sotacobert senyor, sap el que val fer una granja nova de cap a peus per només 50 vaques? Als temps que correm ara qui és el “xulo” que s'anima a fer-ho? Si feines tenim a pagar els seguros del bestiar, impostos, maquinària, gasoil , menjar i aquells que tenen fills pagar-los uns estudis una mica dignes. L'hivern aquí és molt dur i llarg i la gent moltes vegades no pot tenir tot el bestiar junt a dins d'una granja o una cort, sino que l'hem de tenir distribuit en diferents corts i prats...és per això és que estem en ramaderia extensiva i NO intensiva! El ramader va anar a casa a trucar al veterinari, la vaca la tenia al costat de casa i el sol fet d'anar a trucar al veterinari x avisar-lo de que la vaca tenia dificultats a parir i tornar al prat, el ramader ja no veia la vaca, no la veia perquè tenia a sobre seu uns 100 voltors.
Sap el que representa arribar allí i veure la vaca que tenive tot el comeixement i els ulls i el cor encara li funcionaven però que tenive totes les tripes i cuixes menjades? Això és una sensació que no li regalo a ningú, senyor
La mitjana d'edat dels ramaders del Pallars Sobirà oscil·la entre uns 65-70 anys, quina tristor em desprén dir això....
I per acabar, dir-li que els rurals moltes vegades se'ls ha trucat un diumenge per algun atac de voltor i han dit: ui ara mateix no tenim ningú aquí per que vingui a valorar-el dany, em sap greu. I llavors què hem de fer? Continuar abaixant en cap? I moltes vegades, amb certificat veterinari s'ha presentat escrits amb fotos i demandes al govern i la contesta ha estat: no hi ha mostres de voltors però si d'algun petit roedor (rates) i que pertant, un petit roedor és incapaç de provocar la mort d'una vaca o eugua (que són de dimensions molt més grans).
Apart de perdre l'animal i tu veure com el maten, demanem que almenys se'ns pagui el que val...i hem de veure com diuen que ni ens el pagaran i que ni se'ns acudeixi matar a un voltor amb un cop de forca o un tiro al cap!
Jo no sé quin concepte teniu dels pagesos i els ramaders, us penseu que amb les ajudes que rebem ens enriquim ? ( no son subvencions perquè son unes feines que nosaltres fem i l'Estat o el Govern ens ho paga perquè ajudem a mantenir el territori) Mireu, els meus pares mai se n'han anat de vacances per poder continuar tirant la casa endavant i a jo i els meus germans ens han pogut pagar uns estudis, però jo que segueixo el negoci no conto que el dia de demà que tingui fills no els hi podré pagar uns estudis i evidentment tampoc me'n podré anar de vacances.
Senyor, té un desconeixement absolut del que està ecrivint.
PRIMER SÓN ELS RAMADERS I ELS PAGESOS !!!
Per Anònim el 14 d'abril de 2015 a les 08:37
Ja n'hi ha prou de reintroduir especies i de tant agent rural amunt i avall, per arribar en aquest punt de desesperació per part dels pagesos, vinga home, deixeu fer la naturalesa que és sabia, si una espècie animal ha desaparegut segur que és el millor per l'entorn, quan jo era petit, el meu avi tenia unes cent vaques i un ramat d'ovelles de més de 2000 caps, i no hi havia tots aquests problemes, ni tampoc hi havia els agents rurals, de tant en tant "els enginyiers de montes" vigilaven els boscos, i els pagesos feien la seva feina, que amb els seus ramats de vaques, ovelles i eugas i d'altres animals netejaven a l'estiu els sotabosc de totes les muntanyes, més ecològic impossible, i no hi havia cap problema d'aquests, ni tants parcs naturals, ni tant càrrecs: directors de parcS, tècnics mil, agents rurals, ni tantes històries, DEIXEU FLUIR LA NATURA, al meu avi, mai li van matar cap vaca, ni cap ovella, evidenment, els temps no han canviat a millor, sinó a molt pijor.
perquè tants voltors? aquí la resposta, i els que critiqueu, llegiu!
Per Mort el gos s'acaba la ràbia el 14 d'abril de 2015 a les 00:26
Fa uns anys quan sen's moria una vaca, equa, ovella ... a casa l'anavem a tirar lluny del poble, i se n'aliementaven les guineus i els voltors, que sempre n'hi ha hagut, cert, però no hi havia cap problema, la cadena alimentària seguia el seu curs!
De cop van començar a treure normatives (que sempre amaguen alguna cosa darrere) i ara ja fa uns anys que no deixen tirar els animals morts, sinó que els vé a recollir una empresa que després els incinera, sabeu qui era una de les accionistes majoritàries? La senyora Marta Ferrussola! Ara s'entenen moltes coses veritat?
Amb això, els voltors es van quedar sense teca, acompanyat que la mateixa administració en va fer una reintroducció a la Serra de Boumort, allà els van anar alimentant (els hi portaven menjar) i van començar a proliferar, fins que ara n'hi ha una sobrepoblació i sel's n'hi ha anat de les mans.
I entre pitos i flautes, ecologistes, proteccions, reserves i TONTERIES! Qui ens hem de menjar el marrón? Qui ha d'assumir la pèrdua de l'animal mort? Els mateixos de sempre, els pagesos! I vinga sobreprotegir aquests animalots! I pobres de nosaltres que sen's ocurreixi matar-ne algun!
Aquests que critiqueu, feu l'esforç de posar-vos a la nostra pell, imagineu-vos que un dia un voltor ataca al banc i se us menja la meitat del sou d'un mes! Que fareu? Donar-li més diners perquè pugui menjar, o procurareu menjar vosaltres i els vostres fills?
El problema s'ha de tallar d'arrel, ja ho diu la dita, mort el gos s'acaba la ràbia!
El voltor nomès és un exemple, però amb la resta de fauna salvatge reintroduïda (daina, cèrvol, mufló, cabirol, ós...) es pot fer la mateixa comparativa, i encantats d'explicar-ho als que no entenen la nostra situació.
comprovat
Per Anònim el 13 d'abril de 2015 a les 23:56
Està al 95 % comprovat que els voltors no ataquen al bestiar viu i sa. L'error, malauradament va ser deixar el bestiar sol, i més sabent que els parts en aquesta espècie de bestiar sovint són complicats. és una llàstima la pèrdua econòmica però cal ser més seriosos. El tema de certes reintroduccions de fauna... la llegenda continua...
jo soc la veterinària!
Per Anònim el 13 d'abril de 2015 a les 23:38
Si.el ramader em va pujar a buscar perquè la pista era inaccessible.no va estar.hi més de 10 minuts.i no hi havia CAP volter a la vista.Va ser arribar i no veure la vaca.Estava colgada de volters.almenys n.hi havia 100.no és un titular precipitat: es resumeix amb ràbia i impotència davant el sobrecreixement d.aquestes espècies que ataquen animals malalts davant dels nostres nassos..
una mica de sensibilitat siusplau!
analitzem la noticia?
Per Anònim el 13 d'abril de 2015 a les 23:01
En primer lloc cal lamentar la mort dels animals dels ramaders siguin quines siguin les causes ja que és una pèrdua econòmica per l'empresa agrària i de ben segur que no estan bons moments econòmics com la gran majoria dels ciutadans d'aquests país.
En segon lloc em sorprèn algunes coses de la notícia, com el fet que diu que el ramader va anar a avisar al veterinari i va ser llavors quan una vuitantena de voltors van atacar la vaca. No disposava de telèfon mòbil per trucar al veterinari? El propietari va deixar la vaca sola sense estar a tancada a sotacobert? Va veure ell el moment de la mort de l'animal?
També em sopen que es parli d'introducció d'espècies com la guineu i el voltor, quan crec que no s'han introduit mai. Inclús la guineu és espècie cinegètica.
El titular, es sentenciador i sembla segons s'explica a la noticia que els rural han agafat mostres per valorar la causa de la mort del animal. Un pèl precipitat, potser aquest titular.
manel vidal
Per Anònim el 13 d'abril de 2015 a les 20:57
Les politiques les fan els polítics, en aquest cas del DAAM. Els agents rurals som treballadors, no polítics.
Polítiques Rurals
Per Anònim el 13 d'abril de 2015 a les 18:10
els agents rurals i totes les seves polítiques de restablir ossos, voltors, escurçon... Tallar els arbres bons i deixar els torts, no poder fer millores a les finques,etc etc etc.. són el càncer de la pagesia
Els nostres avantpassats es van passar la vida lluitant contra el os, enverinantlo com podien farts de que es mengessin el bestiar.
Qui vulgui ossos, voltors o llops que se'ls posi al jardí de casa seua
I deixi als altres tranquils
El sector ramader reb x totes bandes....
Per Anònim el 13 d'abril de 2015 a les 15:57
Males empleades bales contra la gent que vol els voltors i no volen als pagesos!!!!
un altre més...
Per Anònim el 13 d'abril de 2015 a les 14:41
Ja hi podeu afegir una euga aquest matí al terme de Tírvia.