Subirà i Ubach han visitat l'Ajuntament de Sant Esteve per entrevistar-se amb l'equip municipal. Foto: ACN
La directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, ha afirmat, un cop finalitzada la primera ronda de reunions informatives amb ajuntaments i consells comarcals del territori, que hi ha acord institucional per la declaració del futur Parc Natural del Montsec. Subirà ha reiterat que la seva aprovació està prevista per finals del 2016, inicis del 2017.
El Govern calcula que la superfície del Parc Natural del Montsec serà de 32.000 hectàrees i en formaran part 13 municipis del Pallars Jussà i la Noguera. Subirà ha volgut separar la declaració de Parc Natural de la
voluntat d'Endesa de construir una presa a Mont-rebei. Tenir aquest espai ja protegit ha permès al Govern fer un informe desfavorable, ha afegit.
Paral·lelament, el
Consell Comarcal del Pallars Jussà elaborarà un estudi sobre els diferents efectes que pot suposar per al territori la declaració del Montsec com a Parc Natural. El Consell ha exposat aquesta iniciativa a la directora General de Polítiques Ambientals en el transcurs de la visita celebrada aquest dimarts al municipi de Sant Esteve de la Sarga.
Aquesta acció, que està subvencionada pel departament d’Empresa i Ocupació en el marc del programa 'Treball a les 7 comarques', pretén conèixer en profunditat les oportunitats que pot generar la declaració del Montsec en les estratègies de dinamització socioeconòmica del territori i en la creació de noves oportunitats d’ocupació.
El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Joan Ubach, ha explicat que "cal disposar de models de referència sobre l’impacte socioeconòmic que genera la declaració de Parc Natural sobre un territori partint de l’experiència d’altres espais i construir aquest nou escenari conjuntament amb el habitants de la zona".
L’estudi, que es durà a terme en coordinació amb els ajuntaments de la zona així com amb representants de sectors com el turístic i l’agrícola i ramader, pretén identificar els diferents tipus de serveis que requereixen les persones que practiquen el turisme de natura o l’ecoturisme en aquests espais i per tant, quin tipus d’empreses cal potenciar per cobrir les necessitats d’aquests visitants.
El Consell del Jussà vol que l’estudi integri exemples de bones pràctiques d’altres territoris que serveixin com a model per crear una estructura econòmica al voltant del Parc Nautal sostenible i alhora beneficiosa per sectors com l’agroalimentari i el turístic que hauran d’adaptar el seu producte a aquesta nova situació. L’estudi també incorporarà models que ja han estat desenvolupats en altres espais relacionats amb els processos de planificació dels usos dels Parcs Naturals, que permetin compatibilitzar la conservació i desenvolupament intern.
El Pallars Jussà diu no a la presa de Mont-rebei
D’altra banda, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, ha traslladat a la Generalitat el seu posicionament contrari a la construcció de la presa de Montrebei. Ubach considera que la construcció d’una presa a Monrebei pot perjudicar greument l’ecosistema tal com el coneixem actualment.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi