Dimecres, 22 de gener de 2025

El Casal Manyanet s'integra al projecte turístic i cultural del Jussà

El Consell Comarcal i la congregació Fills de la Sagrada Família han signat un conveni de cessió i aprofitament de l'espai | L'equipament, que obrirà properament, ofereix una jornada de portes obertes el dia 14

30 d'abril de 2015 a les 12:58

La signatura del conveni s'ha formalitzat aquest dijous. Foto: Jordi Ubach


El Casal Manyanet de Tremp ha passat a formar part del projecte de divulgació turística de la comarca, coordinat per l'Oficina de Turisme. En aquest edifici va néixer Sant Josep Manyanet, inspirador del temple de la Sagrada Família de Barcelona i fundador de la congregació del mateix nom. 

Aquest matí, el Secretari General de la congregació Fills de la Sagrada Família, Josep M. Blanquet, ha signat un conveni amb el Consell Comarcal del Pallars Jussà en què s’ha formalitzat la cessió d’ús de l’edifici per tal de potenciar l’aprofitament d’aquest element del patrimoni històric-cultural com a recurs turístic i a la vegada aconseguir promoure la conservació i protecció d’aquest. L'equipament estarà obert properament de dilluns a dissabte al matí i dissabte a la tarda.

La casa on va néixer Josep Manyanet el 1833, és actualment un espai museístic distribuït en cinc plantes, que es troba al vell mig del centre històric de Tremp, al carrer Peressall, on es poden conèixer els orígens i la història del Sant alhora que compta amb una part dedicada a donar a conèixer les formes de vida del segle XIX en un entorn rural com el de la Conca de Tremp. 

Segons ha explicat el president del Consell Comarcal, Joan Ubach, "el Casal Manyanet és un bon mirall tan de l’obra del Sant, com de la vida rural del segle XIX, que actualment es troba poc valorat i poc difós" i considera que aquest conveni "permetrà la divulgació d'aquest espai històric tan valuós". Per altra banda, Blanquet ha expressat la seva satisfacció per poder donar a conèixer la vida del Pare Manyanet, del que s'ha referit com "una figura de casa nostra amb projecció internacional", així com de l'ambientació de l'època en que va viure, la del segle XIX.

Des de l’oficina de turisme de Pallars Jussà s’oferiran a partir d'ara visites guiades que comencen a l’Epicentre, el centre de visitants del Pallars Jussà, ubicat sobre els terrenys on l’any 1864 es construí el col·legi de Sant Josep, fundat pel Pare Manyanet, la primera de les moltes escoles que va crear arreu del mon. El recorregut continua pel centre històric de Tremp observant les torres de defensa de l’època medieval i la Basílica de la Mare de Déu de Valldeflors, per acabar al Casal Pare Manyanet.

El proper 14 de maig, coincidint amb el dia del patró de Tremp, Sant Bonifaci, des de la congregació s’oferirà una jornada de portes obertes al Casal Pare Manyanet per tal donar a conèixer la seva exposició permanent.

Josep Manyanet, inspirador de la Sagrada Família

Josep Manyanet va néixer a Tremp, on hi va viure fins que els estudis el van traslladar a Barbastre, primer; a Lleida, després; i finalment a la Seu d'Urgell. Manyanet es va preocupar sempre per l'educació dels nens i per la seva relació amb la família, i va fundar la congregació dels Fills de la Sagrada Família (Tremp, 1864) i Filles de la Sagrada Família (Talarn, 1874).

L'any 1865 es trasllada a Barcelona, on promou i impulsa juntament amb Josep Maria Bocabella la idea de crear a Barcelona el Temple Expiatori de la Sagrada Família, donada la seva incondicional defensa de la família. Ho va proposar per primera vegada quan Antoni Gaudí i Cornet només tenia 15 anys.

Josep Manyanet va ésser beatificat el 25 de novembre del 1984 pel Papa Joan Pau II al Vaticà, i va ser canonitzat el 16 de maig del 2004.

Gaudí va visitar Tremp el 1901

Durant la presentació, Josep Maria Blanquet ha desvetllat la visita que Antoni Gaudí va fer a Tremp, l'any 1901, per acompanyar el Pare Manyanet en la reobertura del Col·legi Sant Josep. Un fet que demostra, segons Blanquet, la importància de la figura de Josep Manyanet en la vida d'Antoni Gaudí.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació