Dimecres, 22 de gener de 2025

Agricultura engega un Pla d'Acció per la coexistència del voltor amb el bestiar

Inclou mesures com ara actuacions puntuals de foragitament, concentració en zones menys conflictives o potenciar una assegurança

5 de maig de 2015 a les 09:00

Presentació del Pla d'Acció per a la millora de la gestió del voltor comú. Foto: ACN


El Departament d'Agricultura promourà una sèrie d'accions en el marc del Pla d'Acció per a la millora de la gestió del voltor comú i afavorir la coexistència d'aquesta espècie protegida per la Unió Europea amb el bestiar, després que en les darreres setmanes els atacs de fauna salvatge al bestiar hagin esgotat la paciència dels ramaders. Algunes de les mesures previstes s'han consensuat amb els ramaders, segons el director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares. 

Entres les actuacions previstes s'inclouen operatius puntuals per foragitar exemplars de voltor comú en pastures o explotacions amb constatació de queixes dels ramaders amb interaccions amb voltors i la millora de la gestió de les aportacions de menjar als canyets i punts d'alimentació suplementària autoritzats, reduint quantitats, evitant l'aportació de cadàvers sencers, i repartint i amagant per tota la superfície del canyet els subproductes, amb l'objectiu de no afavorir els voltors comuns. 

El Pla també preveu captures o caceres selectives de cabres, senglars i cérvols durant aquest mes de maig a la zona del Pirineu i Pre-Pirineu per tal de deixar els cadàvers i atreure els voltors, desviant la seva atenció de les explotacions de bestiar; possibilitar que per damunt dels 1.400 metres es puguin deixar cadàvers de boví d'explotacions extensives i pastures de muntanya; i promoure i potenciar l'assegurança addicional per als possibles danys a la ramaderia. 

Així mateix, també s'inclouen actuacions de divulgació i de formació encarades als ramaders sobre el comportament dels voltors i donar continuïtat amb tasques de seguiment, monitorització, captura i marcatge dels voltors comuns per avaluar la dinàmica de la població.    
Des d'Agricultura també es vol potenciar que els ramaders avisin als Agents Rurals quan detectin la presència de més de cinc exemplars de voltor durant el període de major risc d'atacs -coincidint amb l'època de parts- o quan tinguin constància d'algun possible atac. En aquest cas es vol potenciar que veterinaris puguin determinar amb exactitud les causes de la mort de l'animal.      

Agricultura remarca que els voltors no són depredadors 

El director general de Medi Natural i Biodiversitat ha remarcat que, malgrat les nombroses denúncies d'atacs per part de ramaders, el voltor comú no té un comportament depredador d'atacar sistemàticament a qualsevol animal sinó que acostuma a menjar els cadàvers del bestiar domèstic i salvatge i que en els casos en què s'ha demostrat un atac ha estat en el moment del part del bestiar i normalment en casos de parts complicats o problemàtics.

Antoni Trasobares ha explicat que dels 223 casos de possibles atacs sobre el bestiar denunciats a Agricultura entre 2011 i 2014 s'han determinat com a positius només 12, motiu pel qual s'ha indemnitzat al ramader. Aquests casos han estat en el moment del part i sempre que aquest ha tingut problemes de part associats.      

Segons el departament, s'ha pogut constatar que el major nombre de denuncies es donen en el període de parts en el bestiar -entre març i juny, coincidint amb el període de parts- i que el bestiar boví i l'equí són els més afectats. Trasobares també ha remarcat un descens de les denúncies per possibles atacs a bestiar des del 2010 -passant de les 78 denúncies del 2011 a les 36 del 2014-. 

Les comarques amb presència històrica de voltors, amb poblacions importants com ara l'Alta Ribagorça o el Pallars Jussà, i amb molta ramaderia també extensiva, han reclamat només 60 casos dels més de 400. Per tant, si fos cert que habitualment els voltors ataquen bestiar i fos comportament habitual de l'espècie, el major nombre d'atacs seria precisament on hi hagués una població més abundant, segons Trasobares. 

Actualment es calcula la presència a Catalunya d'entre 940 i 1.116 parelles de voltor comú i unes 129 colònies, respecte les 51 parelles i 8 colònies que hi havia el 1979. Cal tenir en compte que l'increment de l'espècie va lligada amb d'implementació el 1989 de la directriu comunitària per a la protecció del voltor. Les comarques amb major presència són el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, la Noguera, la Terra Alta i el Pallars Sobirà.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació