Dimecres, 22 de gener de 2025

Denunciats tres fotògrafs sense autorització en un cantador de gall fer

Havien col·locat una tenda amb una càmera en ple període de reproducció i cria, el moment més delicat d’aquesta espècie en perill d’extinció

13 de maig de 2015 a les 10:42

Hide camuflat muntat al cantador. Foto: Agents Rurals


Efectius del Cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han sorprès en els últims dies a tres fotògrafs sense autorització a dins d’un cantador de gall fer al Pallars Jussà. El primer fotògraf es va enxampar la matinada del 3 de maig i els altres dos, que anaven plegats, la matinada d’aquest dissabte. Els fotògrafs estaven dins d’una tenda de camuflatge (hide) enmig el mateix cantador i es van poder sorprendre mentre els agents efectuaven un servei especial de vigilància en zones de cant de gall fer.

Entre finals d’abril i primers de juny, els galls fers inicien el procés reproductiu. Aquest procés es manifesta fent que els galls mascles s’ajuntin en els anomenats 'cantadors' i s’exhibeixin i es barallin entre ells perquè les femelles puguin triar el mascle més dominant perquè les cobreixi. Aquest és el moment en què aquesta espècie és més vulnerable.
 
Actualment les poblacions d’aquesta espècie estan en regressió a tot Europa i concretament a la Península Ibèrica, on hi ha llocs en què està en greu perill d’extinció. Coincidint doncs amb aquestes dates, el Cos d’Agents Rurals efectua serveis especials de censos i d’antifurtivisme en aquestes zones per evitar les dites pertorbacions.
 
En aquest cas concret, l’any passat, els agents del Pallars Jussà van trobar indicis que hi havia hagut presència de gent en alguns cantadors i es va programar la vigilància específica d'aquests espais durant la temporada següent, amb el resultat de tres fotògrafs interceptats.

A més de les denúncies, els agents van comissar els hides, les lones de camuflatge, els trípodes i  càmeres amb teleobjectius. La Llei 42/2007 penalitza a l'article 76.1 lletra o) la pertorbació, mort, captura o retenció intencionada d’espècies d’aus en les èpoques de reproducció i cria.
 

Material comissat a un dels fotògrafs per part dels Agents Rurals. Foto: Agents Rurals


A Catalunya es pot accedir als cantadors amb una autorització especial que en l’actualitat únicament s’expedeix per a estudis científics, tret de la Val d’Aran i del Solsonès, on s’expedeixen un nombre molt limitat d’autoritzacions guiades per a fotografia de natura, seguint un estricte protocol tècnic i sota supervisió d’un guia autoritzat.

El gall fer, una espècie en perill d’extinció
 
El gall fer dels Pirineus ha vist disminuir una quarta part de la seva població en els darrers 15 anys. Aquesta disminució, juntament amb el fet que la població pirinenca es troba aïllada de la resta, fan que se la consideri com una espècie en perill d'extinció segons els criteris de la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UICN).

La seva població s'està reduint de manera lenta però progressiva des de l'inici de la dècada dels vuitanta. A les comarques del Ripollès, la Cerdanya i l'Alt Urgell i també a certes serres prepirinenques ha estat constatada una davallada poblacional, causada per alteracions de l'hàbitat (estacions d'esquí alpí o nòrdic, i elevades densitats d'ungulats salvatges, especialment el cérvol).

Aquest any el Departament d’Agricultura està fent un cens global que permetrà saber el nombre de mascles existents a Catalunya. El cens global es fa cada 10 anys i el darrer va determinar entre 512 i 521 mascles 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació