Divendres, 22 de novembre de 2024

​Els universitaris holandesos tornen per recuperar camins al Pallars Jussà

Uns 60 alumnes seran per segon any consecutiu a la Vall Fosca participant en un camp de treball pioner

Redacció 26 de maig de 2015 a les 10:13

Els estudiants holandesos, reparant un camí en l'anterior edició. Foto: Aj. La Torre de Capdella


Un grup de 60 estudiants de la Universitat de Breda serà per segon any consecutiu a la Vall Fosca, de l’1 al 4 de juny, reconstruint parets de pedra seca d’un antic camí del municipi de la Torre de Capdella que forma part del producte de senderisme El Cinquè Llac. L’èxit del camp de treball del 2014 ha fet que els alumnes de la Universitat de Breda repeteixin l’experiència i tornin per col·laborar amb el mateix projecte, que van conèixer després que l’Associació Marques de Pastor rebés el 2013 el Premi de Turisme Responsable per la ruta d’El Cinquè Llac.

En aquesta edició, el voluntariat coincideix amb una setmana molt important, el 2 de juny, que és el Dia Internacional del Turisme Responsable i el 5 de juny, el Dia Mundial del Medi Ambient. A més, el 4 de juny es farà públic el nom del guanyador del Premi Medi Ambient convocat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, i on El Cinquè Llac i el projecte 'Vine al Pallars, Viu el Jussà' han presentat la seva candidatura.

El camp de treball forma part de l’ajuda voluntària en la qual cada any un grup d’estudiants holandesos, de la Universitat de Ciències Aplicades de Breda, aprofiten la realització del viatge d’estudis, finançat amb fons propis, per ajudar a la construcció i manteniment d’elements arquitectònics.

En la primera edició del 2014 es van recuperar fragments de parets de pedra seca en un tram de 500 metres del camí que uneix Antist amb Castell-estaó, a la Vall Fosca. Aquest any continuaran treballant en aquest camí, per acabar de completar el murs que quedaven pendents.

Els estudiants, organitzats en petits grups liderats per coneixedors de la tècnica de la construcció de parets en pedra seca, estaran coordinats per Jordi Tutusaus, i comptaran amb la participació de voluntaris de la zona, personal de l’Ajuntament de la Torre de Capdella i del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
 

Els estudiants reparant un camí a la Vall Fosca. Foto: Ajuntament de La Torre de Capdella



El projecte està liderat per l’Associació Marques de Pastor, l’Ajuntament de la Torre de Capdella i el Consell Comarcal del Pallars Jussà, amb el suport de l'Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la Diputació de Lleida i l’Associació Cultural lo Gaial.

Aposta pel senderisme

Aquesta acció posa de manifest la sensibilitat que s’està mostrant, tant des de l’administració pública com des de les iniciatives privades, pel respecte al medi mitjançant el manteniment i la recuperació de les antigues vies de comunicació. 

Des del Consell Comarcal Pallars Jussà s’està realitzant, des de fa un cert temps, l’inventari de senders, la qual cosa ha comportat la neteja i senyalització dels antics camins, la creació d’itineraris i l’edició de plànols detallats.

Dins d’aquesta línia cal destacar, per una banda, el gran actiu del municipi de la Torre de Capdella, la Vall Fosca, que a iniciativa de l’Ajuntament ha senyalitzat més de 100 quilòmetres de camins, ha editat un nou plànol amb itineraris i vies recuperades i està realitzant polítiques per promoure el turisme de senderisme.

D’altra banda, la iniciativa privada de l’Associació Marques de Pastor, que a partir dels recursos de senders existents, la complicitat de diversos empresaris del sector turístic dels dos Pallars i la col·laboració de l’administració pública, ha sabut crear un producte fonamentat en els valors del desenvolupament turístic responsable i sostenible. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació