Dimecres, 22 de gener de 2025

​La Generalitat recull mostres de les pintures descobertes al Jussà

Un cop s'hagin estudiat i es conegui el seu valor, s'haurà de decidir què fer-ne i on conservar-les | L'Arxiu Gavín assegura que aquestes pintures ja van ser descobertes l'any 1998

28 de maig de 2015 a les 11:38

Tècnics de la Generalitat recollint mostres de les pintures murals. Foto: ACN


Un grup d'aficionats al romànic han descobert recentment unes pintures murals en una capella abandonada del Pallars Jussà. Amb l'objectiu de documentar i conèixer el seu valor, tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya s'han desplaçat fins a l'ermita per estudiar-les. En un mes es coneixerà el seu valor, que podria tractar-se de pintures romàniques i alguns fragments més tardans.

Àngels Solé, directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, ha explicat que s'han recollit mostres de pigments, de capes de preparació, de morters i dels elements materials que conformen les diferents pintures, per tal de fer-ne un estudi exhaustiu. Solé ha afegit que la part de diagnosi i conservació es complementarà amb la d'història de l'art. Aquest estudi interdisciplinari ajudarà a disposar d'una informació més completa i "potser" a determinar l'estil i l'època de les pintures, ha sentenciat.

Ximo Company, delegat de patrimoni artístic i cultural del Bisbat de Lleida i catedràtic d'història de l'art de la Universitat de Lleida, s'ha felicitat per la troballa i ha reconegut que sí que tenien constància de la capella però no de les pintures que hi havia en el seu interior. Aquesta capella està documentada a l'Arxiu Gavín.

Company ha dit que la visita a l'ermita, d'aquest dimecres, és una primera presa de contacte amb les pintures i ha afegit que ara s'haurà de fer un estudi seriós. Els tècnics de la Generalitat i professionals de la Universitat de Lleida hauran de fer ara, entre altres coses, una comparativa des del punt de vista estilístic, tècnic i dels materials per poder veure l'antiguitat de les pintures. Company ha apuntat a la possibilitat de romànic tardà o ja d'època gòtica.

Els tècnics han fet fotografies, han aixecat plànols i han fet cates, entre altres. Tot, amb l'objectiu d'emportar-se la màxima informació per poder-ne certificar el valor i l'estil. Aquesta tasca portarà un mes, aproximadament, de feina.
 

Tècnics de la Universitat de Lleida i de la Generalitat recollint mostres de la volta i de l'absis. Foto: ACN


Entre les restes que es poden apreciar a l'interor de la capella s'hi intueixen àngels, sants i elements decoratius. Els colors de les pintures que predominen són els ocres, vermells i negres però també s'hi pot apreciar algun verd. Les pintures es troben majoritàriament a la volta, a l'altar i a la part inferior de les parets. Un mur deteriorat tapia l'absis i és en aquest punt on s'hi troba la majoria de les pintures. A la part baixa de la capella hi ha línies de pintura que separen les pedres rectangulars de l'edifici.

El futur d'unes pintures... desconegudes?

Un cop es disposi de l'estudi i es conegui el valor i l'època de les pintures murals s'haurà de pensar que fer-ne. Ximo Company apunta a la possibilitat de conservar bé l'edifici i tancar-lo o bé arrencar les pintures i portar-les a un lloc adequat per poder ser contemplades i que la gent en pugui gaudir.

Aquesta decisió s'haurà de prendre un cop es conegui el seu valor des d'un punt de vista tècnic, històric, estilístic i patrimonial i amb el concens de la Generalitat, el Bisbat de Lleida i l'Ajuntament de Tremp.

L'Arxiu Gavín, en canvi, posa en dubte la "troballa". Un cop coneguda la notícia, el que és el Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ha publicat a la seva pàgina web que les pintures en qüestió no representen cap novetat, doncs ja havien estat descobertes i fotografiades per Josep Sansalvador, l’agost del 1998.

Des de l'Arxiu s'apunta també que "l’ermita no és desconeguda, ja que la va fotografiar exteriorment Josep Maria Gavín l’any 1978, i fou publicada a l’Inventari d’Esglésies de Catalunya el 1981 i a l’enciclopèdia de la Catalunya Romànica, vol. XV". Per últim, assenyalen que "l’ermita està dins del catàleg de Béns Culturals d’Interès Arquitectònic del municipi on està situada la mateixa".

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació