Dimecres, 22 de gener de 2025

Gairebé un centenar d'estudiants pallaresos comencen la selectivitat

Hi haurà 150 tribunals en seus universitàries i centres de secundària arreu de Catalunya distribuïts en 18 poblacions

9 de juny de 2015 a les 08:53

Estudiants fent els examens de selectivitat. Foto: Adrià Costa


Un total de 32.160 estudiants estan convocats arreu de Catalunya a les proves d'accés a la universitat (PAU) que comencen aquest dimarts i s'acabaran el dijous 11. Les proves es faran en horari de matí i tarda. 

L'any passat, la selectivitat la van fer 31.024 estudiants. Enguany, del total d'alumnes matriculats, 25.907 corresponen a estudiants amb matrícula ordinària que han acabat el batxillerat aquest any, 2.329 són estudiants amb matrícula lliure -procedents de batxillerat d'altres anys amb o sense PAU- i 3.086 són estudiants provinents de cicles formatius de grau superior que s'examinen d'alguna assignatura en la fase específica, segons ha indicat la Secretaria d'Universitats i Recerca.

Proves de les PAU

Les PAU es divideixen en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta d'un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a tots els perfils d'estudiants.

En la fase general, els alumnes s'examinen de les quatre matèries comunes -Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, Història o Història de la filosofia- i una matèria de modalitat. Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat (que té un valor del 60%) i la qualificació obtinguda en la fase general de les PAU (amb un valor del 40%, si la qualificació d'aquesta fase general és com a mínim de 4), hauran superat les PAU i, per tant, tindran nota d'accés a la universitat. La validesa d'aquesta qualificació és indefinida.

En la fase específica, que poden fer tant els alumnes de batxillerat com els procedents de Cicle Formatius de Grau Superior, els alumnes poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat. Amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, obtingudes en matèries vinculades als estudis que es vulguin cursar, es calcula la nota d'admissió que pot arribar fins als 14 punts. Les notes obtingudes en les matèries examinades com a fase específica caduquen als dos anys.

Per segon any, coincidint amb les PAU, 838 alumnes procedents de matrícula lliure -batxillerat anterior a 2015- i de cicles formatius de grau superior realitzaran la prova d'aptitud personal -una prova de Llengua catalana i una prova de Llengua castellana- per accedir als graus en Educació infantil i primària. L'alumnat que s'examina de Fase general de les PAU pot complir el requisit d'aquesta prova d'aptitud personal (PAP) amb les corresponents matèries de Llengua i literatura catalana i de Llengua i literatura castellana de les PAU.

Tribunals

Hi haurà 150 tribunals ubicats en seus universitàries i alguns centres de secundària, distribuïts en 18 poblacions: Barcelona, Vic, Bellaterra, Sabadell, Igualada, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Castelldefels, Mataró, Canet de Mar, Girona, Olot, Figueres, Lleida, La Seu d'Urgell, Tarragona, Reus i Tortosa. 

Enguany el tribunal únic per a tot Catalunya, ubicat a Barcelona i en el qual s'examina l'alumnat que en el batxillerat ha seguit un pla individualitzat vinculat al trastorn d'aprenentatge de dislèxia, acollirà un total de 312 alumnes.

Resultats

Els estudiants podran consultar el resultat de les proves a partir del dia 26 de juny per internet al portal https://accesnet.gencat.cat. Per primera vegada, en el moment de la consulta dels resultats podran descarregar-se el document personal acreditatiu de les seves qualificacions dotat amb un codi segur de verificació. Tots aquells estudiants que obtinguin una qualificació igual o superior a 9 punts en la fase general de les PAU rebran una distinció de la Generalitat.
 

Horari de les proves

Test: Posa't a prova amb les preguntes de la selectivitat


Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació