Dimarts, 5 de novembre de 2024

Dues grans cercaviles, una de dansa i una de foc, clouen el Dansàneu

La formació en dansa i música tradicional s'ha concentrat a Esterri d'Àneu, mentre que les exhibicions de dansa i els concerts han tingut caràcter itinerant

Redacció 29 de juny de 2015 a les 10:46

Elai Alai actuant a València d'Àneu. Foto: Dansàneu


Les dues grans cercaviles d'aquest dissabte, la primera d'elles, articulada partir de la dansa tradicional i la segona, amb els Diables de les Valls d'Àneu i el Gall Fer com a protagonistes, han estat el punt àlgid de la celebració del 24è Dansàneu. El nou Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu va cloure ahir amb un programa farcit d'activitats: a Esterri d'Àneu, a la piscina municipal va tenir lloc un taller de construcció d'instruments tradicionals a càrrec de Montse Milan. També diumenge al matí, una representació del conjunt Les Bethmalais ha realitzat una demostració de danses tradicionals occitanes, a manera de preludi de l'actuació dels aragonesos Corro d'es Bailes de San Chuan, acompanyats pels músics de l'Orquestina del Fabirol.

Però l'activitat d'aquest diumenge no s'ha concentrat només a Esterri: la plaça de l'Ajuntament de València d'Àneu (on dissabte es va doblar l'assistència a la celebració de les seves falles, enguany programades sota el paraigua del Dansàneu) ha acollit l'actuació del grup basc resident, Elai Alai, provinents de Portugalete. Per la seva banda, també a la plaça de l'Ajuntament però en aquesta ocasió de la Guingueta d'Àneu, l'esbart Ballets de Catalunya, acompanyats del seu conjunt musical, De Soca-rel, van realitzar una demostració de balls tradicionals catalans.

Els artesans que han ocupat el carrer Major d'Esterri d'Àneu per la Mostra Artesana i el compendi de productors de proximitat que des del Recinte Firal d'Esterri d'Àneu donen a conèixer els seus productes, sumen valor afegit a un Dansàneu que, sense renunciar a la formació que va fomentar-ne, fa vint-i-tres anys, la creació mira cap al territori i integra les peticions i necessitats dels grups de dansa i música tradicional de les valls. Un vincle que, en paraules dels organitzadors, el Consell Cultural de les Valls d'Àneu, "cal reforçar de cara a l'any vinent, amb motiu del vint-i-cinquè aniversari del Dansàneu".

Ja a manera de valoració, el director general de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, s'ha mostrat optimista en relació al creixement potencial del festival i ha valorat positivament aquest nou model. "Durant aquests dies, a les Valls d'Àneu, hem posat la dansa de moda. No tant la dansa tradicional sinó la dansa del futur: amb gent gran ballant al costat de nens i nenes, intercanviant coneixements i experiències", afirma. Puig ha apuntat que no es busca convertir el Dansàneu en un mercat de compra-venda de produccions i de grups sinó d'intercanvi de coneixement i experiències.

En la mateixa línia s'ha expressat el president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella, el qual apunta la seva voluntat de convertir el Dansàneu en una proposta que "sedueixi el públic i el convidi a visitar aquest magnífic entorn, que és el Pirineu, gràcies a una proposta cultural de qualitat".

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació