Participants al curs intensiu de Lesvos, a Grècia. Foto: Ajuntament de Tremp
Aquest divendres acaba el curs intensiu i internacional sobre la gestió de geoparcs que ha tingut lloc al Geoparc de Lesvos, Grècia. En aquest curs s’ha debatut amb experts en geoconservació, geoturisme i desenvolupament sostenible. L’amfitrió ha estat el geoparc de Lesvos que s’ha encarregat de l’organització amb la Universitat de l’Aegean, el Museu d’Història Natural del Bosc Petrificat i la Hellenic National Commission.
Un geoparc és una figura de gestió i un territori suficient on poder-hi definir una estratègia de desenvolupament local basat en la gestió sostenible d'un patrimoni geològic, paleontològic, miner i arqueològic de rellevància internacional. Aquesta figura està avalada per la UNESCO. L’objectiu principal és la dinamització econòmica i cultural que beneficiï a la comunitat local. No és una figura legal de protecció, ni restringeix les activitats econòmiques.
El geoparcs cooperen en una xarxa configurada per 111 a tot el món. A l'Estat Espanyol hi ha 11 geoparcs organitzats en un Comitè estatal. Actualment, només hi ha un geoparc català a la xarxa (Catalunya Central, 2012).
L’àmbit geogràfic del projecte
Geoparc Conca de Tremp-Montsec és la suma dels municipis de Baix Pallars, la Torre de Capdella, Sarroca de Bellera, Senterada, la Pobla de Segur, Conca de Dalt, Salàs de Pallars, Talarn, Abella de la Conca, Coll de Nargó, Isona i Conca Dellà, Tremp, Gavet de la Conca, Llimiana, Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, Àger, Camarasa i Vilanova de Meià. Aquest àmbit totalitza una superfície de 2.046,9 km2 i una població resident de 16.405 habitants, el que suposa una densitat de població de 8 habitants per km2.
Aquesta zona ha estat font de recerca per a moltes empreses, universitats i institucions de diferents branques de les Ciències de la Terra durant els darrers 60 anys. En el territori trobem explicació, entre altres coses, a les estructures que van formar el Pirineu, la descoberta d’importants jaciments paleontològics, la reproducció d’escenaris geològics en la recerca d’hidrocarburs o l’aprofitament del recurs hidràulic i miner.
Tot això, en unes valls de dimensions relativament reduïdes on el visitant gaudeix de les comoditats i la seguretat que ofereix una zona rural ben equipada. Aquesta marca de qualitat permetrà connectar el territori amb d’altres que ja treuen profits dels seu patrimoni geològic, entre altres recursos.
Al responsable del futur geoparc lleidatà, Guillem Puras, l’han acompanyat 32 altres especialistes de diferents àrees (desenvolupament local, polítics, administració local, científics i gestors culturals) representant 11 països de 3 continents, que ha permès conèixer diferents experiències de cultures contrastades.
En aquest fòrum, el projecte de Geoparc Conca de Tremp–Montsec ha exposat i compartit la candidatura davant dels coordinadors de la xarxa mundial dels Geoparcs i representants de la UNESCO. El proper pas serà el de contactar amb els altres responsables de la Xarxa Mundial de Geoparcs en el congrés de Geoparcs a Finlàndia a principis de setembre d’aquest any. Aquest pas forma part del procés que conduirà al nostre territori a la declaració formal de Geoparc Global de la UNESCO.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi