Dilluns, 22 de juliol de 2024

Presó per un metge de l'Hospital del Pallars per la mort d'un pacient

Va diagnosticar a un pacient de 43 anys un còlic nefrític quan en realitat patia una peritonitis | La sentència afirma que la realització de més proves haurien evitat la mort

Redacció 15 de juliol de 2015 a les 13:04

Entrada a l'Hospital Comarcal del Pallars, situat a Tremp. Foto: Arxiu


El jutjat penal número 2 de Lleida ha condemnat a tres mesos de presó i a indemnitzar els familiars un metge de l'Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp, per la mort d'un pacient de 43 anys, Antoni Hinojosa, veí de Tremp, l'any 2008. El condemnat, J.M.B.B, va diagnosticar al pacient un còlic nefrític quan en realitat patia una peritonitis, tal i com avança el diari Segre en l'edició d'aquest dimecres.

Segons la sentència, el metge hauria d'haver practicat més proves que permetessin determinar que el pacient no patia un còlic nefrític sinó la peritonitis que va acabar provocant-li la mort. La defunció d'Antoni Hinojosa va generar un gran debat a Tremp i comarca, donada la gravetat del cas i perquè el pacient era molt conegut a la ciutat, ja que regentava una botiga de roba.

Un cop coneguda la sentència, la família del pacient ha expressat en declaracions a Pallars Digital la seva satisfacció després de set anys "lluitant perquè es faci justícia" i perquè finalment "se sàpiga què ha passat", tot i que també s'han mostrat sorpresos per una condemna "que no compensa la mort d'una persona". La família, si més no, espera que el cas serveixi "perquè no es torni a repetir un fet similar", tal i com explica Carla Hinojosa, filla de la víctima. "És una pena que hagi de morir algú perquè la gent se n'adoni dels errors que encara ara es cometen a l'Hospital del Pallars", conclou.

Cronologia dels fets

La sentència explica que el 27 de febrer de 2008 el pacient va acudir a l'hospital a causa d'un fort dolor abdominal, on li van diagnosticar un còlic nefrític i li van administrar analgèsics. Tot i això, el fort dolor no remetia i la seva família el va traslladar diverses vegades més a l'hospital comarcal. Una facultativa d'urgències, després d'una analítica de sang i orina i una exploració del pacient, va insistir en el diagnòstic del còlic nefrític, li va administrar més analgèsics i va ordenar el seu ingrés en una habitació de planta del centre sanitari. 

El 29 de febrer de 2008, el doctor J.M.B.B., cirurgià de l'Hospital del Pallars, va fer una nova exploració del pacient, però sense practicar-li cap tipus de prova nova, i va persistir en el diagnòstic de còlic nefrític, segons ha estimat provat la sentència del jutjat penal número 2 de Lleida. El metge va programar una analítica per a l'1 de març, tot administrant de nou únicament analgèsics per pal·liar el dolor. 

Una analítica que, per desgràcia, no es va arribar a realitzar mai, ja que el pacient va morir la matinada de l'1 de març a causa d'una peritonitis per perforació intestinal. La sentència diu que la mort hauria pogut evitar-se "amb la realització de proves d'imatge complementàries, les quals haurien evidenciat la veritable malaltia".

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació