El futur de l'acadèmia de Talarn en una Catalunya independent, a debat
L'ANC ha organitzat la primera d'un seguit de jornades que en els propers mesos pretenen explicar les oportunitats de l'AGBS
Jordi Ubach19 de juliol de 2015 a les 18:10
Alexandre Calvo i Josep Sort van exposar les seves idees al públic. Foto: Jordi Ubach
L'auditori de l'Epicentre de Tremp ha acollit aquest divendres al vespre la primera d'un seguit de conferències organitzades per la territorial de l'Assemblea Nacional Catalana del Pallars Jussà, que pretenen tractar obertament sobre el futur de les instal·lacions de l'acadèmia militar de Talarn en un hipotètic futur Estat català.
Sota el títol 'Futur i oportunitats de l'acadèmia de Talarn en l'Estat català modern', aquesta primera sessió ha comptat amb la participació de l'expert en defensa i seguretat i professor convidat a la Universitat de Nagioa (Japó), Àlex Calvo, així com del doctor en Ciència Política i de l'Administració i autor de diversos llibres, Josep Sort.
En la seva intervenció, Àlex Calvo va assegurar que Catalunya "ja ha decidit que vol ser un nou Estat" i, per aquest motiu, "ha d'assumir la defensa com un dels seus pilars bàsics", ja que cap país no es pot permetre tenir un "buit" en seguretat. En aquest sentit, Calvo va explicar que Catalunya no pot prescindir d'un exèrcit, però sí que ha de plantejar-se quin ha de ser el paper i com ha de ser el seu funcionament intern.
L'expert en defensa i seguretat va apostar perquè Talarn pugui acollir no només formació permanent, sinó també la de futurs reservistes catalans, responent al caràcter flexible dels nous exèrcits democràtics. Calvo va explicar que la visió que es pot tenir de Talarn és la d'una acadèmia "integrada a la societat civil, amb el futur assegurat, ambiciosa, i on no solament es formin sotsoficials sinó els futurs líders de l'exèrcit català".
Alexandre Calvo (centre) i Josep Sort (dreta) han estat els primers conferenciants. Foto: Jordi Ubach
Josep Sort, per la seva banda, va posar èmfasi en la indiscutible funció de seguretat dels exèrcits democràtics i en l'equilibri territorial que aquests generen a la zona on estan integrats. En aquest sentit, Sort va afirmar que Talarn, i en conseqüència el Pallars Jussà, seria una de les zones catalanes més beneficiades si Catalunya assoleix la independència. Sort va apostar també per a l'ús civil de les instal·lacions de l'acadèmia, com la possibilitat de ser seu d'una universitat catalana.
A l'acte hi van assistir una cinquantena de persones, entre les quals hi havia els alcaldes de Tremp i Talarn, Joan Ubach i Lluís Oliva respectivament, el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda, així com diferents membres de l'Assemblea Nacional Catalana del Pallars Jussà.
VÍDEO: A continuació podreu veure les dos conferències íntegres d'Àlex Calvo i Josep Sort, així com el torn de preguntes final per part del públic.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
feina
Per Anònim el 28 de juliol de 2015 a les 00:00
01
a vere si la propera invireu algu que representi els treballadors a vera que pensan
para decadencia 20/07
Per Anònim el 25 de juliol de 2015 a les 13:59
03
Que equivocado estas, acaso crees que el ejercito español que esta en muchas misiones en todo el mundo ( con el voto a favor de convergencia y ERC en el congreso) entre otras cosas para que tu tengas algo de seguridad.
Ese Ejercito es moerno y sus suboficiales son formados muy adecuadamente en la academia de Talarn.
Te recuerdo que en Tremp ha habido varias manifestaciones de la gente de alli para que no se cierre la Academia
la basica
Per Anònim el 25 de juliol de 2015 a les 13:42
02
Lo que tiene que hacer la ANC para tranquilizar a la gente que come de la Academia.
Si el famoso juez Vidal que esta eleborando la supuesta constitucion catalana dice que catalunya seria pacifista y sin Ejercito.
Quizas ahora os da la fiebre de tener un ejercito pq sabeis que sino nunca entrareis en la Otan y en Europa.
¿Que fuerzas navales tendria la catalunya indpendiente para parae la avalancha de naves con pobre gente inmigrante necesitada que nos enviarian las mafias de la inmigracion ?
La Defensa
Per JMSua el 23 de juliol de 2015 a les 18:14
13
Un estat sempre ha de tenir capacitat de defensa i seguretat.
Es d'ingenus pensar que un estat català independent ha d'obviar la formació d'un exercit.
Una altra cosa és la seva dimensió i característiques.
Però no ens carreguem quelcom que tots els països d'una forma o altre, tenen. Exèrcit, unitats d'autodefensa, seguretat nacional... diferents noms per a lo mateix.
AGBS
Per Anònim el 21 de juliol de 2015 a les 19:17
07
Presente Mi General.
27S 2015
Per Per catalunya el 20 de juliol de 2015 a les 20:25
92
Primer lluitem per la independència i despres preocupemnos d'això...que per mi,estic disposat a regalar el gasoil de totes les retro excavadores de la comarca perquè o arrassin i o deixin net,i podem posar una pedra commemorativa de tots els anys que em aguantat aquesta patolera i no s'ha esforçat ningú a fer res més perquè el jovent del país es quedi aquí.
SIEMPRE
Per Anònim el 20 de juliol de 2015 a les 19:18
214
¡Viva ESPAÑA!
agbs
Per Anònim el 20 de juliol de 2015 a les 19:12
017
La AGBS mai estara ocupada por un ejercito catalan, siempre sera española al igual que vuestro DNI y pasaporte
Demagògia
Per Anònim el 20 de juliol de 2015 a les 19:10
44
Es pot estar a favor de la independencia, però actes d'aquesta tipología resulten patètics. No val a engañar a la gent de la comarca amb falses espectatives. Cal estar molt desesperat l'independentisme per recórrer a aquetes estratègies.
Decadència
Per Anònim el 20 de juliol de 2015 a les 16:04
70
Oblideu vos de l acadèmia militar sigui independentista o no.
Són unes instal·lacions obsoletes que no compleixen cap normativa actual, les quals la seva modernització val una fortuna que cap govern és pot permetre i més per formar militars