Dimecres, 22 de gener de 2025

La vaca pallaresa ja és raça oficial

El Departament d'Agricultura la presenta a la Comissió Nacional de Races per a la seva inclusió al Catàleg oficial de races

26 de juliol de 2015 a les 12:02

Un exemplar de vaca pallaresa, de la qual en queden pocs exemplars. Foto: Ignasi Sinfreu


Aquesta setmana s’ha mantingut a la seu del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Natural (MAGRAMA) l’11a reunió de la Comissió Nacional de Coordinació per a la Conservació, la Millora i el Foment de Races Ramaderes. El Departament d’Agricultura ha defensat la proposta de modificació del Catàleg oficial de races per incloure-hi dues races autòctones catalanes: la cabra blanca de Rasquera i la vaca pallaresa. Aquesta modificació ha estat aprovada per la Comissió i pròximament s’inclouran al Catàleg mitjançant la publicació al BOE.

La Vaca pallaresa va arribar al Pirineu de Lleida cap a l’any 1750 procedent del nord d’Europa, a la casa Tort d’Alòs d’Isil, i es va implantar per tota la comarca. Actualment, és en veritable perill d’extinció, ja que a data de desembre de 2014 hi havia un cens de 43 animals adults distribuïts en 4 ramaderies. S’ha creat el llibre genealògic que n’estableix l’estàndard racial i la reglamentació específica i s’ha elaborat un Pla de conservació avalat per la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona. 

L’any 2012, amb tres socis fundadors als quals, posteriorment, es va afegir un altre, es va crear l’Associació de Criadors de Vaca Pallaresa amb seu a Besan. Actualment només queden una vintena d'exemplars (més els que hi puguin haver de no identificats i localitzats en masies aïllades). Amb la vinguda de la vaca bruna alpina de finals del segle XIX va ser encreuada sense control amb aquesta de manera que va donar lloc a la vaca bruna dels Pirineus. La vaca pallaresa és molt rústega, dòcil i manejable, i molt ben adaptada a l'alta muntanya.

La importància de la inclusió d’aquestes races en el Catàleg de races constitueix un pas fonamental per al seu manteniment amb la finalitat de mantenir la diversitat genètica de races ben adaptades a medis d’elevada rusticitat.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació