Divendres, 5 de juliol de 2024

El Parc Natural de l'Alt Pirineu augmentarà un 9% la seva superfície

Surt a informació pública la proposta d'ampliació de 6.521 hectàrees | Els municipis afectats són Alins, Alt Àneu, Farrera, Soriguera i les Valls de Valira (Alt Urgell)

Redacció 29 de juliol de 2015 a les 10:06

L'ampliació del Parc Natural de l'Alt Pirineu, a informació pública. Foto: Territori


L'ampliació del Parc Natural de l’Alt Pirineu suposarà un augment del 9% de la seva superfície o el que és el mateix, augmentar en 6.521 hectàrees, el que suposarà passar de 69.850 a 76.371. Així consta en el projecte de la Generalitat, que ha iniciat el període d’informació pública. La proposta preveu augmentar la superfície als municipis pallaresos d'Alins, Alt Àneu, Farrera, Soriguera i a les Valls de Valira, aquest últim a l'Alt Urgell. 

El projecte d’ampliació d’aquest espai natural va néixer a petició expressa de diversos municipis del parc, que van manifestar la seva voluntat d’incloure altres sectors d'interès natural, cultural i paisatgístic del seu terme municipal dintre del Parc Natural. El juliol de 2012, aquest desig va donar lloc a l’acord de la Junta Rectora del Parc de demanar formalment a la Generalitat de Catalunya la realització dels treballs i estudis necessaris per ampliar-lo.

Els sectors d’ampliació proposats milloren: la coherència de les diverses figures de protecció existents (Parc Natural, PEIN i Natura 2000), la representació d’hàbitats i espècies a l’espai protegit -s’hi inclouen sectors de mitja muntanya anteriorment poc representats- i aspectes de delimitació mal resolts en la declaració del Parc Natural el 2003.

El Parc Natural de l'Alt Pirineu es va crear l'1 d'agost del 2003 i engloba les comarques del Pallars Sobirà i el nord de l'Alt Urgell, comprenent una bona part del Pirineu català. La seva àmplia extensió el converteixen en el parc més gran de tot Catalunya. No és d'estranyar que en ell s'hi localitzin els pics més alts de tot el territori català. Disposa d'una gran complexitat orogràfica i una varietat extensa de paisatges, hàbitats i espècies animals. Des del seu naixement, destaca per ser una de les zones de gran interès geològic amb la llacuna de Certascan, la més extensa de Catalunya o la Cigalera de l'Obaga de Valeran. Nou de les espècies florals especials que es troben en aquest espai estan protegides.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació