Dissabte, 23 de novembre de 2024

A Talarn hi ha futur

Redacció 29 de juliol de 2015 a les 11:22
El passat 17 de juliol tingué lloc a Tremp, gràcies a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) del Pallars Jussà, el primer d'una sèrie de passos encaminats a posar els fonaments d'una proposta seriosa, constructiva, factible, necessària i integrada internacionalment del que poden esdevenir els terrenys i les instal·lacions del que fins avui s'ha conegut com l'Acadèmia General Bàsica de Sotsoficials (AGBS) de Talarn.

I ve molt a compte perquè, enllaçant amb la tradició del catalanisme d'assumir la capacitat de donar resposta des del ple autogovern a tots els problemes i demandes de la gent, el reconeixement internacional ple de Catalunya com a ens jurídic i polític sobirà pivota en dos blocs: quin percentatge del deute públic espanyol assumirem junt amb el repartiment d'actius i passius per una banda, i per l'altra, com ens co-responsabilitzem de la defensa comuna amb els nostres veïns europeus i de la seguretat nacional del nostre territori i litoral. Perquè no són temes anecdòtics i els que no volen que ens en sortim com a país ho saben: cada cop que fem una relliscada en aquests temes ells es fregaran les mans i ho cantaran als quatre vents.


Un cop assumit que el debat no es si defensa i seguretat sí o no, sinó de quin model se n'ha de dotar el nostre país, quin percentatge del PIB s'hi ha de destinar, en quins paisos ens hem de fixar, quines aliances hem d'establir, quin nivell d'implicació amb els nostres aliats i en les futures missions o catàstrofes humanitàries hem d'assumir... Aquest és el debat de veres interessant: ens conformem amb unes instal·lacions militars al mig del Pallars Jussà infrautilitzades, aïllades logísticament, que només serveixen per formar un reduït nombre de sotsoficials i que es mantenen al ralentí?

Amb la independència, i la comarca s'ho ha guanyat i s'ho mereix, les possibilitats augmenten qualitativament convertint-la en un equipament de primer ordre, potenciant també la formació d'oficials, diferents graus i màsters en seguretat i defensa i especialitats no només de l'exèrcit, sinó també en rescats de muntanya, protecció civil, catàstrofes... La seua integració amb els països del nostre entorn li pot donar el caràcter internacional que farà que necessàriament millorin les comunicacions i els transports públics així com la seua freqüència. Recordem que ara només tenim un tren al dia des de Lleida i cap aeroport proper. 

Això és el que està a les nostres mans decidir el proper 27 de Setembre, una acadèmia renovada, potent i que doni vida i feina a aquesta regió de la Catalunya interior o seguir com estem. No hi ha cap dilema, només oportunitats de futur i decidir la millor opció.

Àngel Font Garcia
ANC Pallars Jussà

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació