Dimecres, 3 de juliol de 2024

Windows 10 arriba al gran públic

El nou sistema operatiu de Microsoft és gratuït pels usuaris de còpies legals de Windows 7 o 8.1 | Microsoft Edge, el nou navegador, una de les novetats

Miquel Serrabassa 30 de juliol de 2015 a les 10:31
El nou sistema operatiu de Microsoft, el Windows 10, ja comença a estar disponible de forma gratuïta per a tots els usuaris de Windows 7, 8 o 8.1 amb una llicència legal. En canvi, els usuaris amb versions anteriors com Windows XP o il·legals podran adquirir llicències a l'entorn de 120 dòlars, tot i que encara no s'han publicat els preus ni formes de compra al web de Microsoft.

Entre les principals novetats d'aquesta versió hi ha l'esperat retorn del menú d'inici, que al Windows 8 es va convertir en una pantalla que no va acabar d'agradar als usuaris, i que al Windows 10 combinarà la seva ubicació tradicional amb l'opció d'incloure-hi enllaços o ginys. 

 

Windows 10 recupera el menú d'inici perdut a la darrera versió del sistema operatiu. Com es pot observar, en alguns casos la detecció de l'idioma encara es podria polir una mica.


Microsoft Edge també és un nom propi que de ben segur recordarem: el nou navegador que substituirà l'Internet Explorer, i a la que molts usuaris de les versions de prova prèvies a la comercialització del Windows 10 han donat bones crítiques.
 

Edge és el nom de l'hereu de l'Internet Explorer: manté la mateixa E com a logotip, però, pel què hem pogut comprovar, l'experiència durant la navegació millora notablement

 

L'Edge incorpora com a diferència més destacable respecte a altres navegadors majoritaris l'opció nativa de fer apunts en una pàgina web, sigui dibuixant, subratllant o escrivint-hi anotacions, com es pot veure a la següent imatge.
 

Exemple de les anotacions d'Edge


També incorpora els escriptoris virtuals que altres sistemes operatius fa temps que inclouen, permetent a l'usuari deixar un escriptori com a espai de treball, amb diferents finestres i aplicacions obertes, i afegir-ne de nous.
 

Pantalla de selecció d'escriptori


Finalment, una altra de les estrelles és l'assistent personal Cortana, el "Siri" de Microsoft, que funciona tant en ordinadors com en mòbils, i que properament hauria d'arribar a dispositius Android, com a possible substitució de Google Now. Aquesta opció, però, no està disponible encara arreu del món, i en català no hem aconseguit poder-lo activar. En castellà, però, admet preguntes i algunes ordres, i dóna accés directe a informacions que considera d'interès de l'usuari, sol·licitant-li alguna informació personal -opcional, per poder millorar la informació que mostra.
 

Cortana, l'assistent personal de Windows 10


Els usuaris que tinguin accés a l'actualització gratuïta podran actualitzar a través de Windows Update. Cal tenir en compte, però, que s'anirà oferint gradualment a tothom, i que, a més, també sol ser recomanable esperar unes setmanes abans de canviar de versió.

Tot i això, l'actualització des de Windows 8.1, si funciona correctament, deixa el sistema actualitzat però amb els mateixos programes instal·lats i sense massa problemes de compatibilitat. Com a punt negatiu, quan hem intentat instal·lar-lo en un ordinador amb dos discos durs connectats (un SSD pel sistema operatiu i un HD per les dades) no l'hem pogut instal·lar fins que no hem desendollat -físicament, obrint l'ordinador i treient-li els cables- el disc dur secundari.

Després de les queixes dels usuaris pel Windows 8, i com en el cas del Vista i el 7, Windows 10 arriba per intentar tornar a agradar els usuaris i treure's de sobre els problemes de la darrera versió. Durant unes hores d'utilitzar-ne la primera versió oberta a tothom, el sistema s'ha comportat correctament, amb una velocitat lleugerament superior al Windows 8.1 degut sobretot al fet que les finestres i els canvis es veuen més ràpid reflectits a la pantalla (per exemple, crear una nova carpeta o canviar-li el nom), en tasques potser poc importants, però que fins ara tenien un retard una mica més notable. Tot i això, el rendiment dependrà de l'equip on s'executi.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació