Dimecres, 3 de juliol de 2024

Una excavació demostra presència humana a la Cova dels Tritons

La primera campanya mostra evidències sobre el pas de l'home durant el Paleolític mig

Aida Morales 6 d'agost de 2015 a les 13:04

Excavació a la Cova dels Tritons Foto: IPHES


La Cova dels Tritons, situada al Pallars Jussà, va tenir presència humana durant el Paleolític mig. Aquesta és una de les conclusions de les investigacions arqueològiques que està desenvolupant l'Institut Català de Paleoeconolia Humana i Evolució Social en aquesta comarca. De fet, i segons han informat, les troballes en aquesta cova són “una prova més” de la continuïtat d'aquesta espècie a les valls prepirinenques entre fa 300.000 i 40.000 anys. 

L'excavació a la Cova dels Tritons, al Congost d'Erinyà, al municipi de Senterada, es va fer del 19 al 29 d'agost. Es tracta d'un forat molt petit, que consta d'un passadís estret al fons amb una saleta final d'uns sis metres quadrats. Segons l'investigador de l'IPHES i director del projecte de recerca, Jordi Rossell, és el “lloc perfecte” per a l'establiment de caus dels carnívors prehistòrics, especialment les hienes de les cavernes. 

En aquest forat, s'hi han trobat restes òssies d'animals acumulats per aquests predadors, sobretot cèrvids, caprins i óssos de les cavernes. No obstant això, el més sorprenent és que també s'hi han trobat indicis de presència humana. Entre aquests, una petita col·lecció d'eines lítiques de característiques neandertals, el que demostra que, igual que la Cova de les Llenes, situada al mateix congost, hi ha “evidències” de comunitats neandertals a les valls prepirinenques.

Les dues excavacions, tant la que hi ha haver de la Cova de les Llenes, com la que hi ha hagut a la de dels Tritons, s'integren dins del projecte de recerca de la Generalitat de Catalunya “Compartint l'espai: interaccions entre homínids i carnívors al Nord-est peninsular”. Aquest projecte busca esbrinar el rol d'aquests grups humans en contexts marginals com als Pirineus. 
 

Restes humanes i animals trobades a la Cova dels Tritons Foto: IPHES

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació