Dimecres, 3 de juliol de 2024

Un mural a Sort homenatja les persones que van creuar els Pirineus durant la II Guerra Mundial

El Pessets va allotjar molta gent que fugia de la barbàrie nazi

ACN 14 d'agost de 2015 a les 13:07

L'artista Ramón Pérez Sendra treballant en el mural a l'hotel Pessets de Sort Foto: ACN


Durant la Segona Guerra Mundial (1939-1944) milers de persones van creuar els Pirineus per entrar a l'estat espanyol, fugint de la barbàrie nazi o per incorporar-se a l'exèrcit aliat al nord d'Àfrica o a Anglaterra. Part d'aquestes persones, en passar per Sort, es van allotjar a l'Hotel Pessets. Ara, per homenatjar a tota aquesta gent que va creuar els Pirineus desafiant les muntanyes, les adverses condicions meteorològiques i la vigilància en ambdós costats de la frontera, han pintat un mural a la façana de l'hotel per recordar aquest episodi. Ramon Aytés, responsable de l'Hotel Pessets, explica que anualment passen per l'hotel uns 800 jueus que tornen per recordar el camí dels seus avantpassats.

Aytés ha detallat que el mural vol donar a conèixer el què van ser les evasions, rendir un homenatge a tots aquells protagonistes i reivindicar la llibertat dels pobles.

La pintura es troba entre la figuració i l'abstracció, segons l'artista, Ramón Pérez Sendra (Sendra), que ha explicat que hi ha una part de retrat (una cara que mira a l'infinit i que suggereix el tema de la llibertat) i una part d'abstracció (les taques de colors que representen les muntanyes i els seus camins).

Sort, amb una història condicionada per la proximitat a la frontera, va ser un lloc de pas molt freqüent en les rutes d'evasió. Era el punt de trobada de molts dels que van arribar a l'Estat pel Pallars Sobirà i bona part dels que ho havien fet per la Val d'Aran. Com a cap de partida judicial, va ser el primer centre de recepció i reclusió dels fugitius interceptats. Tot i les penúries econòmiques del moment, els veïns van ser molt solidaris amb els refugiats i els van ajudar a superar les mancances d'atenció oficials. L'hotel Pessets va ser un d'aquests centres.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació