Imatge del capdavant de la manifestació que han fet els ramaders a Sort Foto: ACN
Unes 200 persones vinculades a la ramaderia pirinenca s'han manifestat aquest migdia a Sort per reclamar els pagaments pendents de les ajudes que els compensen per viure en comarques de muntanya. La marxa ha acabat amb el tall intermitent de la carretera C-13 en direcció a Esterri d'Àneu, fet que ha provocat retencions puntuals. La Indemnització Compensatòria de Muntanya corresponent al 2014 encara no ha arribat i els afectats la consideren essencial per poder subsistir. A més, exigeixen que la ICM no desaparegui per al període 2015-2020. Asseguren que després de mesos negociant amb el Departament d'Agricultura estan farts d'esperar i han optat per una acció contundent per fer-se sentir.
Els ramaders i les seves famílies s'han concentrat a partir de les onze al poliesportiu de Sort i al punt del migdia han iniciat un marxa a peu fins a la rotonda de la C-13, on han bloquejat les entrades amb tractors i han tallat el trànsit. La manifestació estava encapçalada per una pancarta amb el lema "La Generalitat abandona la ramaderia del Pirineu" i entre els que la subjectaven hi havia el president de l'Associació de Ramaders del Pallars, Xavier Ribera, i el president d'Asaja a Lleida, Pere Roqué. A altres pancartes s'hi podia llegir "2014 pendent, pagueu ja", "Volem els diners", o "Programa de desenvolupament rural = Programa de desallotjament rural".
Entre els conductors que s'han trobat la protesta, alguns més comprensius que altres. En general mostraven el seu suport a les reivindicacions dels concentrats tot i que en alguns casos, com famílies que portaven nens petits, es queixaven de les retencions. Per fer més agradable l'espera un dels ramaders més veterans del Pallars, conegut com a Mateu de Toralla, ha repartit formatge d'ovella i vi. Mateu ha explicat els motius de la protesta a qui el volia escoltar alhora que rememorava la gran quantitat de ramats que hi havia anys enrere a la comarca i que actualment ja han desaparegut.
La mobilització s'ha desenvolutat sense incidents i els organitzadors han destacat la col·laboració dels Mossos d'Esquadra, que han obert el trànsit en els moments acordats per evitar que es formessin retencions quilomètriques.
Una ajuda per fixar la gent al territori de muntanya que ara perilla
La Indemnització Compensatòria de Muntanya (ICM) és una subvenció creada per mitigar els desavantatges que suposa tirar endavant l'activitat agrària i ramadera a les comarques de muntanya en comparació a altres territoris del país, per exemple, per motius climàtics o pels sobrecostos de fer arribar el pinso i els farratges a explotacions llunyanes dels punts de producció. Alhora, també ha de servir per fixar la població al territori.
Segons han explicat els ramaders, la ICM és un mecanisme comunitari cofinançat per Brussel·les, el Ministeri d'Agricultura i la Generalitat que han cobrat des de fa 30 anys i ara no hi volen renunciar perquè s'hi juguen la continuïtat del sector. El problema, diuen, és que la Generalitat al·lega que les altres dues parts no paguen i, per tant, no té recursos per abonar la subvenció corresponent al 2014. Els afectats temen que aquest sigui només l'inici de la desaparició d'aquesta i d'altres ajudes i insisteixen que la ramaderia de muntanya no pot sobreviure sense el suport públic.
El president dels Ramaders del Pallars ha insistit que si la carn que ells produeixen s'està pagant ara al mateix preu o més barata que fa 30 anys "tothom ha d'entendre que les nostres explotacions sense els ajuts de les administracions corresponents no són viables". Per això afegeix que "si volen que pleguem que ens ho diguin clar, però que ens ho diguin amb temps". Per la seva banda, Pere Roqué ha exigit el pagament urgent de les ajudes pendents i ha alertat que si aquest conflicte no se soluciona portarà a la "desertització" de les comarques de muntanya.
Els ramaders asseguren que quan van presentar la declaració única agrària (la DUN) van signar uns compromisos -per exemple, en matèria mediambiental- que han complert "al cent per cent" i per això exigeixen que les administracions també ho facin. A més, se senten discriminats respecte altres activitats que es porten a terme a les comarques de muntanya que sí que compten amb recursos i posen d'exemple la reintroducció de la fauna salvatge com l'ós bru. Sobre això ha estat especialment bel·ligerant el president de l'Associació de l'Ovella Aranesa, Èric España, que també ha estat entre els manifestants. "Els nostres fills ja no entraran als ajuts i a nosaltres els volen fer desaparèixer de manera que al final els únics que quedaran a la muntanya seran els ossos; per als ossos sí que hi ha diners, però per a nosaltres no, només falta que ens posin una ploma i ens converteixin en reserva d'indis", ha afirmat.
Els ramaders alerten que si no reben aviat els pagaments pendents convocaran noves mobilitzacions.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi