Dimecres, 13 de novembre de 2024

Cinc nous polls de voltor negre han volat aquest 2015 a Boumort

Tots el polls han estat marcats amb emissors GPS per poder-ne fer un seguiment exhaustiu

Redacció 17 de setembre de 2015 a les 18:09

Marcatge d'un dels polls nascuts en un niu natural a Boumort aquest 2015. Foto: Agricultura


Un total de cinc polls de voltor negre han volat aquest 2015 a la Reserva Nacional de Caça de Boumort. D'aquests cinc, tres han nascut en la pròpia colònia, situada a la Reserva Nacional, i els altres dos provenen de cria en captivitat. Són quatre femelles i un mascle, cosa que permet reequilibrar la desproporció de sexes que s'observava actualment. Els polls han sortit del niu entre els 110 i 139 dies d'edat. Tots els polls nascuts a Boumort o en captivitat han estat marcats amb emissors GPS per un tècnic del MAGRAMA i han estat finançats per REE. Gràcies a aquests emissors es pot tenir un control i fer un seguiment que permeti evitar mals tràngols en aquesta fase vital dels seus primers vols.

El primer a volar va ser el poll de la parella formada per Menta i Mario el 14 d'agost, amb 128 dies d'edat i al qual s'ha posat el nom de Roi. L'únic mascle de la temporada i un molt bon resultat per a aquesta parella ja que, després de quatre intents infructuosos, finalment ha aconseguit treure endavant un poll pels seus propis mitjans.

Un dia després va volar la filla de Perla i Portell, anomenada Creueta, quan tenia 139 dies. Aquesta parella és la millor de la colònia prepirinenca. Malgrat que Creueta va endarrerir la sortida del niu una mica més del que és habitual, va estar divagant posteriorment durant quasi una setmana per la vall on es troba la colònia, mostrant una increïble capacitat de desplaçament per a un exemplar sense experiència. Finalment, però, va tornar al niu on l'esperaven els seus pares. 

El tercer poll anomenat Fuentes ha estat una femella nascuda enguany en el centre de recuperació de fauna salvatge "Los Hornos" que la Junta de Extremadura té al municipi de Sierra de Fuentes (Càceres). Aquest animal fou cedit per al projecte del Prepirineu i instal·lat en un niu artificial o hacking, per tal que completés el seu creixement en condicions similars a les silvestres. Va sortir d'aquest niu artificial el 28 d'agost, amb uns 110 dies d'edat. 

El 3 de setembre, amb 113 dies, va volar una femella nascuda la passada primavera en el centre de recuperació i cria en captivitat de GREFA (Majadahonda, Madrid). Pilar ha compartit la instal·lació de criança campestre amb l'anterior exemplar. Per a ambdues comença ara l'etapa més delicada, ja que s'enfronten a la incertesa i el risc de la vida en llibertat sense uns pares naturals que les recolzin. Així que hauran de suplir aquesta tasca els seus pares adoptius, que són les persones de l'equip del projecte encarregades del seu seguiment continu.
 

Un dels exemplars de voltor negre a la RNC Boumort. Foto: Agricultura


I, finalment, el 5 de setembre va sortir del niu l'últim poll, una femella anomenada Raiera, fill de Coma i Quasimodo, amb 124 dies d'edat aproximada. El més rellevant d'aquest cas és que es tracta d'una parella subadulta i mixta, la descendència de la qual suposa, a més, la segona generació d'exemplars prepirinencs. Quasimodo és un mascle nascut l'any 2012 a França, a la colònia de Grands Causses, mentre que Coma és una femella que va néixer aquell mateix any a la colònia de Boumort. Tots dos han criat en el seu quart any calendari, el que suposa una precocitat excepcional per a l'espècie.

El projecte de reintroducció del voltor negre al Prepirineu està promogut per la Generalitat de Catalunya (a través del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i el Departament de Territori i Sostenibilitat) i la Fundació Catalunya-La Pedrera. GREFA i Trenca participen en l'assessorament i l'execució del projecte, junt amb el personal de l'Espai Natural d'Alinyà i la RNC de Boumort. L'Obra Social 'la Caixa' (via conveni amb la Generalitat de Catalunya) i REE participen de manera destacada en el finançament del projecte.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació