Un operari del servei de recollida, als carrers de Lladorre. Foto: ACN
El
Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha proposat un augment de la taxa d'escombraries d'un 15% tot just quan fa sis mesos de l'aplicació del sistema de recollida porta a porta. L'argument que s'esgrimeix per justificar l'increment és la necessitat de reduir el dèficit que ha generat el servei en aquest període (uns 25.000 euros). Un informe desfavorable del Consell d'Alcaldes ha fet que la proposta no arribés a discutir-se al ple que es va celebrar el passat divendres. El president del Consell Comarcal, Llàtzer Sibís, ha explicat que es crearà una taula de treball amb alcaldes i consellers comarcals per buscar una solució que passarà per augmentar la taxa, reduir el servei o mirar d'optimitzar-lo.
El dèficit que ha generat la recollida d'escombraries aquests primers mesos de funcionament del porta a porta es deu, segons el president comarcal, a l'augment de personal durant la campanya d'estiu. Aquest increment de treballadors no estava contemplat així com tampoc haver d'intensificar la recollida en comerços durant la campanya d'estiu. La clau de l'assumpte és que un dels arguments que es va donar als veïns per la implantació d'aquest sistema de recollida va ser el no haver d'augmentar la taxa d'escombraries.
La formació comarcal d'ERC s'ha posicionat al respecte i ha informat a través d'un comunicat emès aquest dilluns que la seva postura és "de rebuig total" a l'augment de taxes. En aquest mateix comunicat, la formació republicana exigeix a l'equip de govern "que compleixi amb el compromís electoral de no augmentar durant dos anys les taxes de les escombraries i que si no és capaç de fer-ho que dimiteixi". La discussió i votació de l'augment de taxes, així com del reglament sancionador que regula el porta a porta, es produirà en el proper ple ordinari del 27 d'octubre.
Un sistema porta a porta polèmic
El servei de recollida selectiva porta a porta
es va iniciar als municipis de la Vall de Cardós al mes de març i mica en mica s'hi van anar afegint els diferents nuclis de fons de vall, fins a un total de 24, sent la Guingueta d'Àneu, Escaló i Espot els darrers en adherir-se al servei. El sistema ha comptat amb la necessària col·laboració dels veïns i veïnes de la comarca que han hagut d'incorporar nous hàbits a la seva vida quotidiana pel que fa a la gestió dels residus.
Tot i això aquest nou sistema no ha estat exempt de polèmica. Per un costat,
el municipi de Baix Pallars va decidir mitjançant votació no implantar el sistema un mes després de la seva posada en funcionament. Pocs dies més tard,
els carrers de Sort apareixien inundats de pamflets contra del porta a porta i quinze dies més tard
l'acció es tornava a repetir a Sort i s'estenia a Rialp. Un dels principals contraris al nou sistema de recolida és el popular administrador de loteria de Sort, Xavier Gabriel, que el passat mes d'agost
va llençar la seva brossa a la via pública com a mesura de protesta.
El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llatzer Sibís, ha afirmat que la recollida porta a porta té el mateix cost que la tradicional en contenidors i que és més eficient i sostenible ambientalment. La implantació de la recollida porta a porta ha suposat un cost aproximat d'1,3 milions d'euros. Gairebé la meitat del pressupost, 500.000 euros, s'ha destinat a la
construcció d'una planta de tractament per la fracció orgànica.
Aquest canvi en la recollida d'escombraries també ha suposat haver de comprar nous vehicles, que han suposat una inversió d'uns 400.000 euros. El 50% del pressupost ve finançat per ajuts externs, a través del programa europeu ENPI Conca Mediterrània i l'Agència Catalana de Residus, i el 50% restant es finançarà amb fons propis.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi