Dimarts, 5 de novembre de 2024

L'IDAPA anima els ajuntaments a elaborar els seus inventaris de camins

Només 14 localitats de l'Alt Pirineu compten amb l'inventari o l'estan redactant

ACN 20 d'octubre de 2015 a les 17:15

A les jornades de formació hi han assistit una cinquantena de persones. Foto: ACN


Amb l'objectiu de sensibilitzar al món local, l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) ha animat els ajuntaments a elaborar els seus propis inventaris municipals de camins en una jornada que ha tingut lloc aquest dimarts a Sort. La Llei municipal i de règim local estableix l'obligació de redactar els inventaris de camins i fixa que els ajuntaments en són els ens competents. No obstant això, pocs municipis disposen d'aquesta eina, ha afirmat Arcadi Castilló, tècnic de l'IDAPA. Segons una enquesta realitzada per l'IDAPA durant el darrer trimestre de 2014, per exemple, i resposta per 50 dels 77 municipis de l'Alt Pirineu i Aran, només 14 compten amb l'inventari o l'estan redactant.

Els inventaris municipals de camins tenen com a objectiu primordial clarificar la titularitat dels senders que integren la xarxa viària del municipi. Es tracta de registres administratius que identifiquen i descriuen els camins públics de titularitat municipal i s'inclouen dins de l'inventari de béns de domini públic. Un segon objectiu de tenir redactats els inventaris de camins és poder prioritzar a l'hora del seu manteniment o crear itineraris.

Per tant, són instruments indispensables per poder exercir les competències administratives que la llei atorga als municipis en l'àmbit de la mobilitat i la vialitat rurals. Així mateix, són la base per a la protecció i defensa del domini públic, la conservació i promoció del patrimoni cultural i la potenciació d'alternatives de desenvolupament local en l'àmbit turístic.

Arcadi Castilló ha explicat que un cop es tinguin els inventaris municipals redactats es podrà treballar amb una visió més global dels senders ja que les fronteres administratives no corresponen amb determinats camins i molts d'ells passen d'una comarca a l'altra.

A més, sovint aquests inventaris no són exhaustius, perquè obvien la xarxa històrica de camins de bast (aquells concebuts per a animals de càrrega, de menys de 2 metres d'ample). Precisament, aquest tipus de camins té una extensió molt considerable a les comarques pirinenques, on constitueix la infraestructura pública fonamental per a la pràctica del turisme de senders. El creixement de l'oferta i la demanda d'aquest tipus de turisme, finalment, està fent aflorar tensions en l'ús i el manteniment dels camins.

L'objectiu d'aquesta jornada és que els tècnics municipals i professionals del sector coneguin el marc legal i les bases jurídiques que regulen els inventaris municipals de camins, així com la metodologia per a la seva realització. Els participants a la jornada han treballat en un protocol de continguts i d'actuacions bàsic per a l'elaboració dels inventaris.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació