La cimentera i colònia de Xerallo data de l'any 1950. Foto: Josep Lluís Grau
Reivindicar el patrimoni industrial de Catalunya a partir d'un llistat dels 150 elements més destacables. Aquesta és la premissa inicial de la qual neix la plataforma interactiva
Mapa del patrimoni industrial a Catalunya, un projecte elaborat pel
Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) en col·laboració amb el Departament de Cultura. Entre ells, hi figuren el conjunt hidroelèctric i la central de Capdella, la cimentera i colònia de Xerallo, el Molí de l'Oli de la Pobla de Segur, l'alfolí i els salins de Gerri de la Sal i la serradora i el molí fariner d'Àreu.
Presentat aquest dimarts a l'Antiga Fàbrica Damm de Barcelona –
un dels edificis inclosos en la selecció-, aquest mapa patrimonial destaca el valor històric, estètic i testimonial dels 150 elements. Segons que ha explicat Jaume Perarnau, director del mNACTEC, el llistat es una continuació del "procés engegat l'any 1986 amb l'inventari del patrimoni industrial de Catalunya", que recull més de 3.000 registres. L'any 1994 es va publicar un primer llistat de 75 elements, ampliat el 1997 al centenar. Ara es presenta un llistat corregit i augmentat arribant als 150, especialment amb la intenció de donar a conèixer aquest llegat.
En aquest sentit, el director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, ha recordat que el llegat industrial no el formen "elements obsolets i abandonats". Al contrari, bona part dels elements "continuen tenint ús", per bé que no és l'original per al qual van ser cretes. En molts casos es tracta de biblioteques, centres socials, museus i altres equipaments oberts a la ciutadania, fruit de la capacitat de l'administració "d'imaginar nous usos per a aquests edificis".
Patrimoni per tot el territori
El llistat recull 150 elements al llarg de tot el territori català, dividits en tres àmbits principals, el del patrimoni preindustrial, que recull molins, fargues, pous de glaç, forns de calç, salines, manufactures d'indianes i paraires i adoberies; el patrimoni industrial amb elements relacionats amb la fusta, la construcció, el tèxtil, l'agroalimentació, el tabac, la química, el suro, la metal·lúrgia, l'automòbil, la mineria, les xemeneies i els canals; i el de serveis i obra pública amb serveis d'aigua, de gas, d'electricitat, mercats, ferrocarrils, marítim, obres públiques, telecomunicacions i observatoris científics.
La voluntat del mNACTEC és que aquest llitat sigui "dinàmic i interactiu", de tal manera que en la informació de cada element s'hi pot consultar no només la seva història i l'ús original, sinó també la situació actual, la seva utilització i si es pot visitar.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi