Tasques de buidatge i millora del canal de Gavet. Foto: Endesa
Endesa ha començat aquest dilluns el buidatge periòdic del canal de Gavet per portar-hi a terme diversos treballs de manteniment i millora. Abans i com a primera fase abans de buidar completament el canal, la companyia rescatarà la fauna piscícola i altres espècies que hi habiten. Aquestes actuacions, que es realitzen cada dos anys, tindran una durada de sis setmanes i suposaran l'aturada tècnica de la central hidroelèctrica de Gavet.
En concret, es millorarà el revestiment de formigó del canal, així com les juntes de dilatació, el sistema de drenatge i el control de filtracions. També es modernitzaran els aqüeductes de Vicari i Teulera i s'instal·larà nova senyalització als ponts del nucli de Vilamitjana.
El canal de Gavet va entrar en servei l'any 1923 i des de llavors recull l'aigua a la sortida de la central hidroelèctrica de Talarn i la canalitza fins a la central de Gavet, des d'on es generen fins a 23 MW de potència elèctrica. Aquesta conducció té la capacitat de transportar fins a 60 metres cúbics per segon d'aigua, té una longitud total de 8,2 quilòmetres i salva obstacles com són l'encreuament amb el riu Gavet –mitjançant un sifó construït per dues canonades de 300 metres de longitud i de 3,6 metres de diàmetre cadascuna–, així com els barrancs del Vicari i la Teulera.
Tasques de buidatge i millora del canal de Gavet. Foto: Endesa
Si bé la funció principal d'aquesta infraestructura –una de les més rellevants del Pallars Jussà– és la producció d'energia elèctrica, també en destaca el seu aprofitament auxiliar de caràcter agropecuari, ja que s'utilitza com a canal de reg per a l'explotació agrícola de la zona.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi