Divendres, 22 de novembre de 2024

L'Hospital del Pallars realitza 6 consultes telemàtiques per casos d'ictus

La intervenció immediata sobre una persona que pateix un ictus és determinant per disminuir la mortalitat

Redacció 28 d'octubre de 2015 a les 12:29

La intervenció immediata resulta molt important. Foto: Salut


La Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran ha realitzat durant aquest 2015 un total de 16 consultes telemàtiques per casos d'ictus. L'Hospital del Pallars (implantació al 2012) i la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell (implantació al juny de 2014), tot i no disposar de neuròleg, poden iniciar el primer tractament, estabilitzar el pacient i derivar-lo a l'hospital de referència, en aquest cas a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) de Lleida.
 
Gràcies a la implicació dels respectius serveis de medicina interna i sota la supervisió i indicacions per videoconferència dels neuròlegs de l'HUAV, s'inicia el tractament fibrinolític abans de traslladar el pacient, permetent uns millors resultats funcionals i la disminució de les seqüeles. Abans de la implantació del teleictus no era factible arribar a l'hospital de referència dins el període finestra en què el tractament resulta efectiu.
 
A principis d'octubre es va estendre aquesta experiència a l'Hospital de Cerdanya, prèvia formació dels professionals implicats (metges i infermeres de l'equip d'atenció primària, del servei d'urgències i de medicina interna de l'Hospital de Cerdanya, del SEM i també a tècnics de transport sanitari).
 
Durant aquest 2015, l'Hospital Comarcal del Pallars ha realitzat via telemàtica un total de 6 consultes per casos d'ictus, 3 pacients han rebut tractament fibrinolític i un pacient ha hagut de ser derivat a l'hospital de tercer nivell per recanalització mecànica. Pel que fa a la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell, han realitzat 10 consultes telemàtiques per casos d'ictus aquest 2015, 6 pacients han rebut tractament fibrinolític i un pacient ha hagut de ser derivat a l'hospital de tercer nivell per recanalització mecànica.
 
Durant el passat 2014, es van realitzar 12 consultes telemàtiques per casos d'ictus. En concret, al Pallars se'n van fer un total de 9, dues de les quals van rebre tractament fibrinolític i dues es van derivar a un hospital de tercer nivell per a valoració de recanalització mecànica. A l'Alt Urgell (inici juny de 2014) es van registrar 3 consultes telemàtiques per aquesta patologia.
 
Importància de la intervenció immediata en casos d'ictus
 
La intervenció immediata sobre una persona que pateix un ictus (conjunt de manifestacions agudes d'un grup de malalties que es caracteritzen per causar una alteració de la circulació de la sang al cervell) és determinant per disminuir la mortalitat i les seqüeles greus. Per aquest motiu, Catalunya disposa d'un codi d'emergència (Codi Ictus) implantat a tot el territori per agilitzar el temps que passa entre l'inici de l'ictus i l'aplicació del tractament.
 

Un pacient en una sessió. Foto: Salut


Com a part del codi d'emergència, el teleictus és un projecte pensat per als territoris més allunyats dels serveis de neurologia, que té com a objectiu final oferir una millor atenció assistencial, més equitativa i eficient.
 
Amb el teleictus, els serveis de medicina interna dels hospitals comarcals, sota la supervisió i indicacions dels neuròlegs de referència, realitzen l'exploració del malalt a través d'una videoconferència. La connexió telemàtica també permet que el neuròleg pugui visualitzar les exploracions radiològiques, imatges de TAC, que li han estat practicades al pacient en el propi hospital comarcal. Finalment apliquen el tractament, abans de procedir al trasllat del pacient.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació