Dilluns, 22 de juliol de 2024

Ignasi López guanya la 5a Beca de Recerca del Pallars Jussà

"Morir a la Catalunya Nordoccidental de la Contrareforma" és el projecte guanyador de la Beca Mossèn Jesús Castells i Serra 2015

Redacció 28 d'octubre de 2015 a les 17:53

Presentació de les bases de la Beca, el mes de juny. Foto: Jordi Ubach


El jurat va acordar atorgar la 5a Beca de Recerca del Pallars Jussà, Mossèn Jesús Castells i Serra 2015, al projecte presentat per Ignasi López i Trueba amb el títol "Morir a la Catalunya Nordoccidental de la Contrareforma" pel seu rigor teòric, metodològic de les fons i la bibliografia, per la claredat dels objectius i la seva temàtica relacionada a la història de les mentalitats i la coherència amb l'abast territorial proposat. López Trueba és arquitecte superior per la Universitat de Navarra i doctorand en Història per la Universitat de Lleida.

L'objectiu primordial d'aquest projecte de recerca és aproximar-se al fenomen de la mort -indirectament, també a la vida- des de les seves diferents vessants en la Catalunya Nordoccidental. Es pretén fer una aproximació a la mort des de diferents aspectes com el discurs legal davant de la mort, l'apreciació de la vellesa, la malaltia i les morts violentes, l'apreciació de la mortalitat infantil, l'avaluació de la mortalitat per gèneres i mitja d'edat o la mort en societat.

L'objectiu final serà entendre la visió de la mort que tenien els habitants dels Pallars i la Ribagorça durant la Contrareforma i que reflecteixen les clàusules testamentaries amb les expressions artístiques que aquesta visió produeix. A banda del treball en arxius, la recerca es complementarà amb un anàlisi dels elements, decoratius dels edificis civils i religiosos de l’època mitjançant la recerca i anàlisi d’aquests elements fúnebres i macabres.

La beca de caràcter anual, està dotada amb 3.000 € i la publicació del treball. Està organitzada conjuntament entre l'Ajuntament de Tremp, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació