Entrega del diploma de "Salins d'honor" a la vila de Gerri de la Sal. Foto: Ajuntament de Baix Pallars
La Confraria Universal del Bacallà, una de les més antigues de Catalunya, va realitzar un dels seus particulars actes commemoratius el passat diumenge a Gerri de la Sal, en el qual es va dur a terme l'enterro d'un bacallà i l'entrega d'un diploma de "Salinera d'honor" a la vila de Gerri de la Sal. Segons van indicar els membres de la confraria, la població pallaresa va ser el primer lloc del món on el bacallà "peixopalo" -bacallà assecat sense salar- va conèixer la sal per la seva curació. Un complex ritual va acompanyar l'acte de l'enterrament del peix, al qual se li buscarà un lloc dins el
Museu de Gerri de la Sal, juntament amb el diploma atorgat a la vila.
La Confraria Univresal del Bacallà va ser fundada l'any 1200 i refundada els anys 1447 i 1986. El seu secretari general, Joan Portet, explica que l'actual confraria "es va posar en marxa el 1986 com a herència dels antics gremis i confraries de Catalunya, que van néixer cap a l'any 1200 i van anar desapareixent durant el segle XVIII". La seva tasca consisteix a "vetllar per la correcta menja del bacallà i la preservació de l'espècie".
Detall del bacallà enterrat a Gerri de la Sal. Foto: Ajuntament de Baix Pallars
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi