El bon estat dels cadells
Per Anònim el 24 de novembre de 2015 a les 17:53
hola bona tarda a tots m'alegra molt que aquests óssos estiguin ben cuidats i alimentats sobretot que a fet una bona feina encara que la meva opinió és que desgraciadament cada vegada aquests animals de perill extinció augmenten cada any mes la caça al qual crec que el millor seria poder acollir-los en un lloc que estiguin protegits i sota vigilància.
Molt bé, una bona feina!
Per Camila Nicole Siri el 23 de novembre de 2015 a les 20:51
Indubtablement el treball realitzat per aquest equip és realment meravellós.
Ens motiva a tots a valorar la fauna que tenim en els nostres boscos i més encara si es tracta d'una espècie en extinció com són els óssos.
Les cries nascudes són un tresor ecològic i hem de cuidar-ho.
S'agraeix moltíssim l'enorme esforç de l'equip ecològic en mantenir viva aquesta espècie animal.
Salut,
Camila
L'ós bru
Per Ivan Morales el 20 de novembre de 2015 a les 23:41
Hola a tothom!
La noticia m'ha semblat molt interessant, ja que no hi han molts animals salvatges i estic d'acord amb el comentari anterior on reflaxiona de l'especie d'os no sigui autoctona, però tot i aixi si que s'ha de tenir cura de la seva salut i de que estiguin ben alimentats, i sobretot que no siguin maltractats per altres persones o que els caçin per fer servir la pell dels ossos per fer abrics.
Estic completament d'acord amb que si els ossos tot i que siguin perillosos si per les zones que córren es señalizen, no hi hauria cap problema! Sobretot no al maltracte animal!
Salutacions.
Ivan Morales
EL QUE JO PENSO
Per Anònim el 20 de novembre de 2015 a les 21:58
Està molt bé que l'introdueixin a l'alt pirineu, però hauria d'esser ben enlaire.
Jo penso que no hi ha prou bosc per aquests essers vius tan macus pero a l'hora perillosos, menjen herba i carn, quan hagin de menjar carn aniran per les ovelles dels ramats que corren per el pirineu i després, els pastors començaran a matar-los.
Fan molt bona tasca aquesta gent, pero aquí no estem preparats per conviure amb aquests essers.
Salut.
Quina bona tasca!
Per didac macias ,20/11/2015 el 20 de novembre de 2015 a les 21:44
Valoru la feina que fan els treballados ,que protegini els animals dels nostros bosco catalans ,i sobrato d’os brut .
Esperu que perdori la raça als nostres boscos .
Ós bru
Per Marvin Jiménez el 20 de novembre de 2015 a les 21:34
Companys,
trobo que aquesta notícia és molt alegre i bonica o l'adjectiu que li vulgueu posar però també hem de tenir en compte que els mateixos que hem fet d'aquesta notícia un relat de commoció també som en major part els responsables que aquests animals ara es trobin en estat de protecció.
Estic d'acord amb en Manuel Andrés, no hem de sentir-nos tant amos de la terra.
L'ós Bru
Per Marcos Gómez el 19 de novembre de 2015 a les 21:28
Hola a tothom,
M'ha agradat i estic molt d'acord amb el company del comentari anterior on reflexionava que encara que l'espècie d'os no sigui autòctona, no vol dir que no en podem fer cura per prevenir-ne l'extinció. Aquests óssos es caçaven al país d'on provenen, potser és millor que en cuidem nosaltres d'aquest animal.
Els Óssos poden ser perillosos però si indiquen les zones, no hi hauria de ser cap problema
Salutacions.
-Moon
Els animals en llibertat!
Per Manuel Andres el 19 de novembre de 2015 a les 20:22
Bona tarda a tothom!
Crec que és una molt bona noticia, ja que a la nostra fauna no hi ha molts animals salvatges per culpa de l'ésser humà, que ha fet que desapareguin moltes espècies, ja sigui per conseguir la seva pell com a hobby o per considerar-lo un enemic per ferir o matar els animals de pastura. Tot i així, tots necessitem menjar per viure.
És un fet del qual el culpable és l'ésser humà per matar sense tenir-ne un control de les espècies.
Estic d'acord amb el comentari de Mariana Zárate quan diu que han fet una bona feina en introduir i vigilar els óssos, encara que, m'agradaria que hi haguessin més espècies en llibertat i menys al zoològic.
Salutacions!
Manuel Andres
Una gran notícia
Per Anònim el 19 de novembre de 2015 a les 19:20
Jo estic molt content per la notícia. En primer lloc estem donant un cop de mà a la natura perquè estem reintroduint fauna que en el passat ja hi vivia. La veritat és que jo no tinc tanta informació com altres companys del fòrum i no se si aquests ossos són de Sèrbia o d'on els han portat. Però el que crec que tothom podem estar d'acord és que aquests ossos estaven aclimatats a les nostres muntanyes.
D'altra banda, la protecció dels animals és un altre aspecte a tenir en compte, tant per la seva seguretat com per la nostra. Hem de procurar que ells tinguin espai que fos reserva per ells(això no vol dir tancar-los), ben senyalitzada pels ciutadans de la zona, excursionistes, etc.
En conclusió, estic molt content per la seva reintroducció i crec que serà molt positiu pel país.
Salutacions.
ós bru
Per Anònim el 19 de novembre de 2015 a les 14:01
Yo crec que es fenomenal la reinserció del ós bru en el Pirineu i el treball que fan de seguiment de l´ós bru es bonic i de que estiguin pendents del cadells,estan fen molt bon treball,aunque crec que aquests ossets no podran tendre un final feliç si no els tornen ala seva evitat natural,aquest animals els caçan i venen la seva pell
Les cries d’ós del Pirineu.
Per Anònim el 19 de novembre de 2015 a les 10:43
Bon dia a tots,
Fa uns dies es va publicar la notícia que havien vist la família d’ ós bru al Parc de l’Alt Pirineu.
Aquesta notícia des del meu punt de vista ha estat sorprenent, ja que l’ adaptació d’ aquests óssos al seu entorn sigui positiva és del tot gratificant , i per això vull felicitar la feina de les persones que ho porten endavant. És una feina molt delicada i perillosa i ho estan fet meravellosament. Les cries s’ estan adaptant molt bé i troben tot el que necessiten en aquest paratge com és el Pirineu.
No obstant, encara que hi hagi persones que ho trobi una bajanada perquè poden ser perillosos per a la població, hem de deixar que els tècnics del Parc facin la seva feina i puguem viure tots sense tenir por uns dels altres.
Ara el més important és trobar la seva mare, puguin estar tots junts i es puguin adaptar del tot a l’entorn.
Salutacions,
Dani
Una família al parc
Per Jordi Gil el 18 de novembre de 2015 a les 18:34
Hola Bona dia a tothom
Crec que és una gran notícia que una família d'ossos així decidit establir-se a un parc als pirineus i que l'home els vigili sempre i quan no s'involucrin massa a la vida dels cadells ni de la femella.
Per això, espero que l'hàbitat sigui suficientment gran i abundant en menja per acollir aquesta família.
La meva conclusió, no és molt diferent de la del Sr. Ivan Paredero, però no sabem com ha arribat a aquest parc, potser per l'instint d'una mare en cerca d'un bon hàbitat pels cadells, però que abans de treure'ls directament d'aquest parc s'hi hauria de buscar una opinió experta, per saber si aquest parc és adequat per ara i en un futur per aquesta família d'ossos, sense que causin cap mal a ells mateixos ni a les poblacions adjacents.
Salutacions.
Jordi Gil
Ós bru
Per Charazad el 18 de novembre de 2015 a les 15:27
Jo crec que els tècnics de la Generalitat saben molt bé el que estan fent. Perquè si fos algo greu portar l'ós bru el Parc Natural de l'Alt Pirineu no ho haguessin fet. Aixó esta clar. I personalment crec que és bona feina, perquè ells si que pensan en bon estat del cadells i volen que es troben amb pelatge d'hivern i bona alimentació.
Estic d'acord amb el comentari del ''César Gutiérrer'' on diu: ''Tot és una cadena important i hem d'assumir riscos i sobretot protegir aquestes espècies, per què són les que fan que tot segueix el curs dels anys sense canvis importants en els ecosistemes'' Perqué jo també perso lo mateix. Els animals tambè tenen drets en aquet món. Encara que ells no els demanan com nosaltres. Peró clar, no hem de ser injusts amb ells, perquè nosaltres tenem cervell i ells no.
Ós bru
Per Anònim el 17 de novembre de 2015 a les 19:36
Hola a tothom,
Tal com diu un noi al fòrum, l’ós bru no és autòcton de la zona, amb la qual cosa, que perjudicarà tard o prompte, després de totes les adaptacions que hem fet per l’ús de la gent.
Protegim els espais naturals. Estem d’acord. I deixem que la naturalesa hi faci la seva, sense artificis, ni malgastar recursos.
Adeu!!
Ós bru
Per Xavi D el 17 de novembre de 2015 a les 14:38
Hola,
Jo opino que els treballadors del parc natural estan fent una gran feina, esta bé que els tinguin controlats per prevenir riscos.
En conclusió em sembla bé que gastin diners de la unió europea però repoblar els parcs naturals.
Ós bru
Per Xavi D el 17 de novembre de 2015 a les 12:27
Hola,
Jo opino que els treballadors del parc natural estan fent una gran feina, esta bé que els tinguin controlats per prevenir riscos.
En conclusió em sembla bé que gastin diners de la unió europea però repoblar els parcs naturals.
Oso pardo
Per Anònim el 17 de novembre de 2015 a les 10:32
Hola a todos.
Todo animal tiene derecho a la vida aunque sea salvaje.
Le llamamos salvajes porque protejen su territorio con uñas y dientes.
Ós bru
Per Sandra Leon Aguedo el 16 de novembre de 2015 a les 20:46
Hola a tothom.
Estic totalment d'acord amb la meravellosa feina que fan amb els animals.
Tot ésser viu té el mateix dret de poder viure i reproduir-se. Hi ha gent que el tenen controlats i això ens dona seguretat.
ós bru
Per Anònim el 15 de novembre de 2015 a les 22:33
Hola,
Estic d'acord en què s'ha d'ajudar a la natura, a protegir-la i introduir les espècies que han desaparegut o han marxat per culpa dels humans. Si aquest ós era originari d'aquí em sembla molt bé que es gastin els diners de la Unió Europea en aquests recursos, ja que realment val la pena, la natura és un tresor que hem de preservar entre tots.
Salutacions.
Ós bru
Per Maria H. el 15 de novembre de 2015 a les 21:03
Hola a tothom,
Primer de tot he de dir que estic contenta del gran treball que estan fent per cuidar aquests cadells, segur que no és gens fàcil.
A mesura que anava llegint he vist comentaris que a mi també em generen dubte; Què passarà amb aquests ossos d'aquí a uns anys? No ens podem oblidar que són animals salvatges, ara són massa petits i no ens adonem compte, però l'instint animal el tenen. I potser el que ara ens provoca tanta tendresa per una bona noticia, després ens provoqui tristesa per alguna desgràcia.
Això, no passaria, si l'espècie humana no tingues tanta maldat. Gairebé sempre acabem sent els culpables del que passa al món.. És molt trist haver de veure com els animals no poden viure tranquils en llibertat.
Salutacions,
Maria
L'OS BRU
Per Tamara Rey el 14 de novembre de 2015 a les 22:41
Hola a tothom,
jo penso que mantenir la diversitat de la fauna del territori és una tasca dura però necessària,
ja que és l'única manera de poder assegurar la supervivència d'algunes espècies animals. I penso
que és important fer-ho amb seguretat per als animals, les persones que treballen amb ells, els turistes
i la gent que viu als volta'ns.
Estic d'acord amb el comentari de César Gutiérrez, en què la unió Europea tindria que gastar-se mes diners i mes temps en conservar l'ecosistema i no malgastar recursos en altres qüestions menys importants.
Salutacions
Tamara Rey
Òs bru
Per Ivan Barrera C. el 14 de novembre de 2015 a les 21:35
Bona nit,
Primer de tot agraí el treball que fa l'equip de seguiment l'ós bru. Aquesta noticia m'agrada molt i alhora m'ha impactat, ja que hi ha molts d'animals en perill d'extinció per culpa de la humanitat i no fem res. Espero que ham aquest acte, sigui un bon començament perquè canvi el sistema de reproducció i puguem veure i escoltar noticies tan maques com aquesta i sobretot tan prop de casa.
os brú?El mateix cas que els escurçóns a l´Albera!!!
Per yesica valencia el 12 de novembre de 2015 a les 20:27
Sóc de l'Alt Empordà,aquí al parc de l' Albera van reintroduir una parella d' aligues i no s´els va ocorrer res més que escampar una enorme quantitat d´escurçons perqué les criatures tinguessin menjar,imagineu que va passar amb el bestiar de pastura de la zona amb tants escurçons voltant per la muntanya.
Final feliç o mes aviat trist?
Per Aida Rojo el 12 de novembre de 2015 a les 17:24
Bona tarda,
El treball que estan fent de seguiment de l'ós bru des-de la Generalitat de Catalunya es molt maco es preocupen molt del seu habitat de les seves cries
Pero ara que hi penso estic totalment d'acord amb la notícia del Angel Martínez "una bona feina una gran responsabilitat" perque ja que poden trobar els cadells el habitat i tot que ho trobo fantàstic com ho he dit abans trobo que tambre tindrien que vigilar en posar vigilància perque la caça no els perjudici amb ells...
Salutacions,
Aida
Una bona feina, una gran responsabilitat
Per Angel Martínez el 11 de novembre de 2015 a les 17:33
Trobo que el treball que fa l'equip de seguiment de l'ós bru de la generalitat de Catalunya es verdaderament bonic, que hagin estat pendents d'aquest animal i de els seus cadells no te preu, ha de ser una feina que ompli de satisfacció a qui li agradi la naturalesa i el món animal.
Ara bé, com ha dit Laura Fuentes amb el seu comentari de títol: " una noticia agredolça " també penso que hi hauria d'haver-hi una bona vigilància perquè no hi hagués cap accident, perquè no hem d'oblidar-nos que l'os es un animal salvatge i que pot ser molt perillós.
Salutacions,
Angel
Os Brú
Per Anna Maria Rodenas (BA) el 11 de novembre de 2015 a les 15:50
Hola a tothom,
Jo, personalment, respecto totes i cadascuna de les opinions, però tal com indiqueu en alguns comentaris considero que aquests óssos no són autòctons.
Aquest hàbitat no és el seu, per tant, en introduir aquesta espècie d'óssos no autòctons correm el risc de danyar o extingir alguna espècie autòctona de la zona, i que aquesta es converteixi en una espècie invasora.
Algunes espècies animals no autòctones per a una regió han estat alliberades intencionadament o accidentalment. Freqüentment aquestes espècies foranes competeixen o fan pressió sobre les espècies natives causant importants extincions d'espècies.
Per exemple com a succeït amb les tortugues. Les tortugues de Florida no són autòctones, i s'han reproduït ràpidament, sent aquestes una tortuga més agressiva que l'autòctona i està acabant amb la tortuga d'aquí. Com solucionem això? Lamentablement les capturen i les maten.
Per tant, que aconseguim mantenint a tres cadells d'óssos en tan bones condicions si possiblement en un futur les conseqüències poden ser horribles per a ells?
A més, la reducció dràstica d'espècies autòctones i la introducció d'espècies invasores, poden tenir un impacte devastador en la salut dels ecosistemes. Hi ha moltes espècies que exerceixen un paper fonamental en el manteniment de l'estructura d'una comunitat ecològica i afecten altres organismes.
En conclusió, no em sembla just que per decisions d'humans puguin sortir perjudicades espècies animals.
Salutacions.
Anna Maria Rodenas Diaz (BA)
Os Brú
Per Abel Ferré el 11 de novembre de 2015 a les 12:37
Bones a tothom,
Em sembla espectacular que els ossos hagin arribat a la seva primera etapa de vida amb satisfacció, ja que no és gens fàcil arribar fins aquí. Però crec que el que ara és una alegria per a molts, podria arribar a ser una catàstrofe, ja que si ens trobem aquests animals salvatges en llibertat, poden causar mals i fins i tot arribar a matar a alguna persona, encara que en general pensessin en marxar, són molt curiosos, ho volen saber tot. Perquè tot això sortís bé i tinguéssim un bon final considero que haurien de prendre mesures de seguretat, però sempre que visquessin en llibertat.
Com diu César Gutiérrez al comentari "Molt tendre i juganers" crec per un altre costat hem d'aprendre en certa manera a conviure amb ells, ja que en un passat ells van estar on ara els han tornat a posar.
Molta sort a tothom.
Abel Ferre.
L'os Bru
Per Ainhoa Moreno el 11 de novembre de 2015 a les 12:37
Hola,
Estic molt contenta de la reintroducció de l’os bru al Pirineu. Aquests tres ossets han nascut gracies ha l’adaptació dels seus progenitors, dons, aquesta no ha pogut ser mes excel•lent. Això vol dir que han connectat i s’han reproduït amb l’os bru Pirineu originari. Els estudis científics demostren que els ossos d’Eslovènia son de la mateixa espècie amb les mateixes característiques físiques i biològiques.
Normalment tenim un idea de l’os com a animal salvatge que ataca a persones, animals domèstics, a l’agricultura, sols fan desastres i morts. No es així, no cal dir que de petits son una il•lusió, i, de grans no son tan ferotges si tenen un espai natural i uns mínims d’alimentació no tenen perquè atacar en cap cas. Doncs, per la seva naturalesa son, pacífics i tímids.
Per això no estic d’acord amb el comentari de l’Emma. quan diu que por ser una tragèdia a llarg termini. Ja que per això existeixen els tècnics, serveix sanitaris i científics que posen les mesures necessàries per que l’os s’ha senti sa i estalvi
Salutacions.
L'os bru
Per Anònim el 10 de novembre de 2015 a les 17:11
Me n'alegro molt de què els tinguin ben cuidats, ja que hi ha molts animals en perill d'extinció, en part per culpa del ser humà. Això si, penso que els haurien de portar a llocs més amplis per a poder viure millor i que no afecti algunes poblacions i a la gent que i va a passejar per al parc.
Salutacions!
Bona feina!!
Per Cristina H.V el 10 de novembre de 2015 a les 01:47
M'alegro molt que al park natural de l'Alt Pirineu els ossos estiguin ven alimentats, i que estiguin tractats com mereixen!!
Per desgracia molts animals estan en perill d'extinció per culpa del maltracte d'algunes persones, tindríem de cuidar mes el medi ambient, deixar de caçar animals amb perill d'extició, i deixar que els animals visqueixin al seu habit natural, penso que ficarlos en gàbies es una crueltat.
Tots els animals tindrien de ser respectats.
Espero que les meves paraules os hagin reflexionar!
Salutacions!
Els ossets
Per Ivan Paredero el 9 de novembre de 2015 a les 22:17
Bona nit a tothom.
Aquesta historia es ven bonica, llastima que aquests ossets no tindran un bon final a no ser que el tornin ala seva evitat natural i estiguin vigilats, per què de petits són molt bonic però quan es facin grans poden portar molts de problemes per al poble.
En conclusió,i pensant en positiu ficar-los en un terreny molt gran i vigilat per l'home per evitar possibles malts de caps.
Salutacions.
Ivan Paredero
Boníc i trist
Per Anònim el 9 de novembre de 2015 a les 20:47
Bona tarda a tothom,
Sobre l´ós bru, he de dir que m´ alegra moltíssim, per un cantó,per el fet de que estiguin repoblanse d´aquesta manera tant efectiva,però per l´altre cantò,m´entristeix el fet de com descriu un company, ja hi ha problemas amb els ossos, pèl fet de que sembla que están atacant al bestiar de per allà, quelcom vol dir que començarà la caça d´aquests`per part dels humans.
M´agradaría que no hi hagués disputes entre animals i humans, però sembla una cosa molt difícil de aconseguir,ara per ara.
Voldria un món més pacífic.
Arreveure.
Oscar Martínez.
La feina no només s'ha de fer amb l'ós
Per Marcos el 9 de novembre de 2015 a les 11:09
Bon dia a tothom.
La meva opinió sobre l'ós bru és molt positiva, ja que per equilibrar tota la fauna d'un ecosistema han de participar totes les especies.El que no pot ser, que haguem de recórrer a batudes de casadors per regular artificialment les espècies del nostre entorn. Per això crec que en el projecte de reinserció d'aquests animalons s'hauria de fer formacions a la ciutadania, explicar tots els beneficis que poden tenir a llarg termini (que jo crec que són molts), totes les molèsties que poden ocasionar i com posar solucions per conviure amb harmonia.
No estic d'acord amb el company anònim que comenta;
"està plagat d'animals descontrolats! per algo s'empesten de tant en tant i s'afluixa el nombre d'exemplars. I si fan mal a la gent que viu de la mateixa terra ningú respon. VERGONYA!".
Com expresso anteriorment, els animals estan descontrolats perquè hem sacrificat als seus depredadors o les seves preses, desequilibrant els nostres boscos fent que les bèsties tinguin que recórrer per subsistir, als nostres cultius i a les nostres ramaderies.
Viu i deixa viure.
Salutacions!
Marcos
meva opinio
Per Anònim el 5 de novembre de 2015 a les 23:31
jo crec que aquest animals si estan bé allá al parc perquè no poden viure allá, no creen perill jo crec que si a la gent que están alla no li donen perill a la gent que van alla al parc tampoc haurien de tenir perill i ells estan bé alla doncs que siguin vivint
Una notícia agredolça
Per Laura Fuentes el 5 de novembre de 2015 a les 18:39
Una notícia agredolça
Penso que el naixement de cadells de l'ós bru és una esperança de vida per aquesta espècie i és una bona acció per part de les persones que col·laboren en la supervivència dels animals en general. D'altra banda, els animals necessiten alimentar-se com tots els éssers vius, per aquest motiu, els óssos podrien ocasionar més d'un disgust als pastors de bestiar a causa de no aconseguir els aliments que necessiten per sobreviure, com bé ha detallat Emma Muñoz.
En conclusió, és molt positiu però els treballadors haurien de tenir una vigilància bastant extensa per tal d'evitar el perill tant com pels animals, com per les persones.
Óssos en llibertat
Per Mariana Zárate el 5 de novembre de 2015 a les 18:36
Crec què és una molt bona notícia el naixement dels óssos en llibertat al Pirineu. Cal donar les gràcies a tots els implicats per la feina què han fet en introduir i vigilar els óssos. M'imagino què el camí ha estat dur però gràcies a l'esforç podem gaudir d'un parc natural amb uns éssers vius tan bonics com els ossos.
Estic d'acord amb el comentari de Joan Ignacio quan diu que la fauna autòctona dels nostres boscos es molt baixa i que fa falta un petit cop de mà per poder fer créixer la diversitat d'animals de Catalunya, per fer els nostres boscos més vius.
En conclusió, crec que si protegim els animals el nostre entorn serà millor.
molt baixa la fauna autòctona?
Per Anònim el 5 de novembre de 2015 a les 13:32
està plagat d'animals descontrolats! per algo s'empesten de tant en tant i s'afluixa el nombre d'exemplars. I si fan mal a la gent que viu de la mateixa terra ningú respon. VERGONYA!
Un cop de mà
Per Joan Ignacio el 5 de novembre de 2015 a les 13:00
La fauna autòctona dels nostres boscos es molt baixa, i fa falta un petit cop de mà per poder fer creixer la diversitat d'animals de Catalunya, per fer els nostres boscos més vius.
Una tragèdia a llarg termini...
Per Emma Muñoz el 5 de novembre de 2015 a les 00:44
Bona nit a tothom.
Els cadells d'ós bru nascuts al parc de l'Alt Pirineu.
Em sembla molt interessant i alhora desperta tendresa que aquests ossets hagin passat la seva primera etapa de vida amb satisfacció, ja que no és gens fàcil. Però que passarà amb ells o els seus descendents en uns anys? Crec que el que ara és una alegria per a molts, pot ser una tragèdia a llarg termini, ja que si ens trobem aquests animals en llibertat i sent els mateixos salvatges, poden causar danys i fins i tot arribar a matar amb facilitat, encara que en general pensessin a fugir, són molt curiosos i encara que ho semblin, no de peluix. Perquè tot això sortís bé i tinguéssim un final feliç considero que haurien de prendre mesures de seguretat però alhora que visquessin en llibertat
D'altra banda com diu César Gutiérrez en el seu comentari "Molt tendre i juganers" crec per altra banda que hem d'aprendre en certa manera a conviure amb ells, ja que "algun dia enrere" ells van estar on ara els han reinserit.
Seguiré l'avanç dels óssos bruns, ja que m'encanten els animals i m'interessa saber sobre com avança el cas.
Salutacions.
Emma Muñoz
El cas que ens van fer
Per Anònim el 4 de novembre de 2015 a les 17:24
Les resistències de la població han estat molt fortes pel paper important que jugava el caràcter mític de l'ós i la por atàvica que la seva presència despertava. La Generalitat de Catalunya pretenia fer de l'ós una marca de qualitat turística, però l'any 1994, amb la notícia del pla d'alliberament, els municipis de les valls d'Àneu es van oposar a la presència de l'ós.
La campanya opositora va aconseguir que el 1995 es retardés l'alliberament previst i el març de l'any següent es decidia no fer la reintroducció a Catalunya, tot i això el departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP) de la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Medi Ambient de França van firmar un conveni de col·laboració per garantir la coordinació del seguiment i control dels óssos alliberats a França, per la possibilitat que passessin la frontera.
A l'abril de 1996 els ramaders i caçadors del Pallars Sobirà i la Vall d'Aran es van manifestar contra l'alliberament dels óssos que s'havia de dur a terme a França.
al comentari "la reintroducció de l'ós"
Per Tomaset el 4 de novembre de 2015 a les 13:55
Els óssos van desaparèixer de manera no natural, van ser eliminats a consciència per l'acció humana; armes de fòc, estricnina (avui en llegia un comentari de principis del segle XX)
Aquesta eliminació per part de l'home crec que compensa i justifica abastament la reintroducció d'aquesta espècie.
Molt tendre i joguiners
Per César Gutiérrez el 4 de novembre de 2015 a les 13:39
Bon dia a tothom,
Jo penso que L’os Bru, com també d’altres espècies de l'ecosistema que tenim o hem tingut, són prou importants per preservar una fauna i una flora estable, que és perillós tindre Ossos a la vora? I tant que si, però hem d'aprendre com ho van fer els nostres ancestres en altres segles passats a conviure amb ells.
Tot és una cadena important i hem d'assumir riscos i sobretot protegir aquestes espècies, per què són les que fan que tot segueix el curs dels anys sense canvis importants en els ecosistemes etc…
Fer comparacions d'aquests cadells encantadors amb polítics no seria la millor manera de definir la tendresa d'aquesta imatge tan maca, però cadascú compara a la seva manera.
En el que respecta la qüestió econòmica a través de la UE en sembla bé que fessin inversions d’aquests tipus i no de patrocinar guerres o d’altres que no ens emporten a cap part. Pel que m'he estat informant sobre aquesta iniciativa hi ha quatre exemplars autòctons i la resta els en van en dur d’Eslovènia.
Cordialment,
César Gutiérrez
La reintroducció de l'ós
Per Anònim el 4 de novembre de 2015 a les 11:36
Hola,
tal com diu un company del fòrum, aquests òssos no són autòctons. S'han introduit en un hàbitat que no és el seu. Provenen de paisos com Sèrbia. Si cal fer alguna actuació per preservar aquesta espècie, penso que el millor lloc per fer-ho seria allí.
En tot cas si cal gastar diners de la Unió Europea, penso que el més lògic seria fer-ho allí on l'ós encara existeix.
La reintroducció de l'ós a les nostres muntanyes no em sembla natural. Més aviat em sembla una idea de gent de ciutat. Si de cas, quan sigui els óssos ja tornaran a arribar, de forma natural, quan es donin les condicions. Això ha passat amb els llops, per exemple, que per l'abandonament dels camps i els conreus han pogut passar des de les muntanyes d'Itàlia utlitzant corredors naturals.
Fer-ho de forma artificial penso que és malgastar els diners i crear problemes que nouvinguts que després cal solucionar. Les nostres muntanyes han evolucionat d'acord amb l'ús que la població d'ara n'està fent. Muntanyisme, pastures, ... i amb l'equilibri ecològic que s'hi ha anat produint.
Protegim els espais naturals. Totalment d'acord. I deixem que la naturalesa hi faci la seva, sense artificis. Ni malgastant recursos. En tot cas, s'ha consultat almenys a la gent del territori per saber què en pensa? La seva opinió s'ha tingut en compte? Almenys se'ls ha escoltat?
no és fauna autòctona
Per Anònim el 4 de novembre de 2015 a les 09:57
els han portat de l'europa de l'est, en principi no fan res a ningú però com que ara n'han detectat un de perillós que ha atacat varies vegades al bestiar, el treuran de la zona.
Lo que fa la pela
Per Anònim el 4 de novembre de 2015 a les 01:14
La reintroducció de l'ós bru als Pirineus es va iniciar l'any 1996 amb una subvenció del programa Life de la Unió Europea de conservació i protecció d'espècies. Tot i les protestes aquell any es van alliberar a Melles dos exemplars: les ósses Giva i Melba, provinents d'Eslovènia.
El Programa de conservació de vertebrats amenaçats dels Pirineus, presentat conjuntament per Catalunya, Aragó, Navarra i França, va ser aprovat l'any 1993 per la Comissió Europea, que incloïa a més el trencalòs i la cabra salvatge i s'havia de dur a terme entre el 1994 i el 1997. El programa implicava la reintroducció d'óssos a la comunitat autònoma de Catalunya i a França i el seguiment de les poblacions relictuals a Aragó i Navarra. La inversió prevista era de 1.100 milions de pessetes, finançada el 75% per la UE.
Quina alegria!
Per Anònim el 3 de novembre de 2015 a les 23:20
crec que la feina que fan els treballadors que cuiden aquests animals no té preu. Cal conservar la fauna autòctona i aquests naixements són una riquesa per a tots. Felicitats i gràcies per la feina que feu!
d'aqui uns anys....
Per Anònim el 3 de novembre de 2015 a les 19:21
d'aqui uns anys,quan n'hi hagin mes, els mataran perque faran mal a la gent que anira d'excursio per les montanyes, i mal als bestiars
Son mes educats que el Lotero
Per Joan Carabassa - ג'ואן דלעת el 3 de novembre de 2015 a les 11:46
Aquest són mes educats i nets que el Lotero que tira la brossa pels carrers de Rialp .i a més no van pel món amb "Chuleria"
por 2
Per Anònim el 2 de novembre de 2015 a les 20:46
molt bonics però no desitjo trobar-me'ls l'estiu vinent
Por
Per Anònim el 2 de novembre de 2015 a les 20:14
Arrimades, Albiol i Izeta