La representació de "Les morralles del sobrany", un dels actes més populars. Foto: Jordi Ubach
La població de Salàs de Pallars ja ho té tot enllestit per acollir aquest cap de setmana la
11a Diada de Rememoració de la Fira de Salàs, un certamen que apareix en el context del gran desenvolupament mercantil que experimenta l'Europa occidental durant el segle XIV. Una fira de bestiar de peu rodó que va ser molt determinant per la població, tant a nivell econòmic com a nivell urbanístic, social i cultural.
Els actes, que com cada any volen ressaltar la importància pretèrita de la desapareguda fira, comencen dissabte amb la presentació del primer volum del col·leccionable sobre la fira
Salàs era una festa, que tindrà lloc a les 17:30h al cafè Salon i que anirà a càrrec de Sisco Farràs. Una hora més tard, a les 18:30h, es farà una ballada de danses tradicionals a la plaça del Mercat a càrrec de
Sants & Fot, per continuar, un cop després de sopar, amb un lluït ball de nit amb
Joan Altarriba al cafè Salon.
Diumenge començarà amb un esmorzar típic de fira i continuarà amb sessions espontànies de cabaret al cafè Salon. Mentrestant, s'ambientaran teatralment els carrers de la població amb recreacions de situacions divertides i curioses que es podien desenvolupar al voltant d'una fira dels anys 20. Tanmateix, aquests mateixos components ambientaran alguna de les botigues museu, que s'obriran durant el matí. Paral·lelament s'hi portarà a terme el 6è Concurs de Ratafia de Nous al Firal, on també hi haurà el mercat de productes agroalimentaris i artesanals i la mostra de rucs i cavalls.
Al migdia començarà la 3a trobada de Bestiari Festiu de Peu Rodó, amb una cercavila i balls de lluïment de la Mulassa del Pi de Barcelona i lo Sobrany i els cavallets de Salàs, que finalitzarà a l'era de Pòlit, davant del portal de Soldevila, on es representarà el llibret teatral de Pep Coll,
Les Morralles del Sobrany.
Per dinar s'ofereix als visitants visitar els diferents restaurants que, ja sigui dins la població, ja sigui per les poblacions veïnes, ofereix la iniciativa "Cuina de Fira. Sabors de Tardor al Pallars Jussà", una iniciativa del projecte "Al teu gust, aliments del Pallars". Seguint en la temàtica gastronòmica, val a dir que durant el matí també hi haurà una mostra de cuina del corder a la Pista, dins la campanya "Pallars, terra de corder".
Després de dinar i amb la panxa plena, una tarda de taverna al cafè Salon amb un fi de diada a càrrec de la
Dixie Band Taller de Músics de Barcelona clourà la onzena diada de la Fira.
Consulta el PROGRAMA de la 11a Diada de Rememoració de la Fira de Salàs
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi