Mosquiter de doble ratlla capturat a la Vall Fosca. Foto: Estació Biològica del Pallars Jussà
La nova campanya d'anellament científic d'ocells que l'
Estació Biològica del Pallars Jussà ha fet a la Torre de Capdella per estudiar la migració dels ocells a través del Pirineu ja ha finalitzat. Aquest estudi, que s'ha portat a terme entre el 15 d'agost i el 15 d'octubre, ha finalitzat amb 1.427 exemplars capturats de 49 espècies diferents. Cal destacar la captura d'un mosquiter de doble ratlla (Phylloscopus inornatus), una espècie d'origen Siberià i amb només dues dades documentades al Pirineu, les dues en el seguiment a la Vall Fosca.
Actualment aquest es l'únic estudi de la migració postnupcial mitjançant l'anellament d'ocells de tot el Pirineu. Aquests estudis permeten obtenir informació de la fenologia de la migració, fer comparacions interanuals i poder analitzar possibles canvis en el comportament migratori degut al canvi climàtic, canvis d'hàbitat o altres causes. Els mesos d'agost a octubre engloben el pas de la majoria d'espècies migratòries, especialment les que hibernen al sud del Sàhara. Les espècies més capturades han estat el mosquiter comú (Phylloscopus collybita), el pitroig (Erithacus rubecula) i el pardal de bardissa (Prunella modularis) amb 372, 235 i 104 captures respectivament.
Aquest estudi es desenvolupa des de l'any 2010, i en aquest període s'han capturat 4.885 exemplars de 69 espècies. És especialment rellevant la informació obtinguda sobre espècies amb un pas migratori poc estudiat com el boscaler pintat gros (Locustella naevia) o la piula dels arbres (Anthus trivialis). Els resultats indiquen que els prats de dall son un hàbitat de gran importància per a les aturades que fan els ocells migradors en els seus viatges, ja sigui per a descansar i/o alimentar-se.
Des de l'Associació Estació Biològica destaquen la importància d'estudis de la migració com aquest, especialment en localitats poc estudiades com el Pirineu, i sobretot la seva continuïtat al llarg dels anys per conèixer tendències poblacionals o en la migració.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi