En Cèsar i la Josefina, en la missa celebrada a la Residència. Foto: Residència
El director territorial de Benestar Social i Família a Lleida, Antoni Reinoso, ha lliurat aquest dissabte la Medalla Centenària de la Generalitat a la senyora Josefina Llahí i al senyor Cèsar Gallart, veïns de la Pobla de Segur. A l'acte, que es va celebrar a la Residència Nostra Senyora de Ribera, on viuen actualment els homenatjats, també hi van assistir amics i familiars; l'alcalde del municipi, Lluís Bellera; altres representants del consistori i del Consell Comarcal del Pallars Jussà, així com el personal i la direcció del centre.
Josefina Llahí i Marc va néixer el 19 de novembre de 1915 a Hortoneda de la Conca. Va ser la cinquena de 7 germans. Va passar la infància anant a l'escola, ajudant els seus pares en els treballs domèstics, cuidant dels animals de la granja, fent feines del camp, etc. Amb l'esclat de la Guerra Civil, la família va haver de fugir cap a França travessant els Pirineus. En acabar la guerra, van poder tornar a Hortoneda.
L'any 1942 es va casar amb Josep Sabaté i l'any 44 nasqué el seu primer fill, el Josep Maria. Les poques oportunitats de llaurar-se un futur millor a Hortoneda durant la postguerra van fer que la família decidís traslladar-se a la Pobla de Segur, on el matrimoni havia trobat feina com a masovers de la casa Cardós. Allà hi va néixer la seva filla Amanda.
Josefina Llahí, amb el pastís del centenari. Foto: Residència
Amb el temps van poder comprar unes terres i van deixar la masoveria. Mentre el seu marit treballava a la farinera del poble, la senyora Llahí es feia càrrec dels fills, treballava les terres i cuidava els animals. Al cap d'uns anys es van instal·lar a les Borges Blanques. Un cop jubilada, la parella es va traslladar a Cornellà de Llobregat, on vivien els seus fills, però l'enyorança del poble finalment els va fer tornar a la Pobla de Segur, on han passat gran part de la seva vida.
Cèsar Gallart i Soliva és nascut el 22 de novembre de 1915 a la Pobla de Segur. Fins als 14 anys va anar al col·legi i després va començar a treballar d'aprenent a la barberia de Ramon Samsó, a la Pobla, i més tard a Tremp, a la Barberia de Melitón. Als 18 anys es traslladà a Barcelona a exercir l'ofici.
Pocs mesos després d'esclatar la guerra, el van cridar a files per lluitar al bàndol republicà. Un cop acabada la guerra, després de passar per un camp de concentració, va tornar a la Pobla de Segur, on va trobar feina a les mines de Sossís i després a la fàbrica de ciment. L'any 45 es casà amb Conxita Badia i l'any següent va néixer el seu fill Antonio. El 1955 va deixar la fàbrica de ciment i amb l'amic Ramon Francès van obrir la barberia "Nova" al carrer Pau Claris, als baixos de cal Sull, on va treballar fins que es va jubilar.
Cèsar Gallart, celebrant els seus 100 anys. Foto: Residència
La Medalla Centenària és una iniciativa del Departament de Benestar Social i Família. Es tracta d'una medalla gravada amb el nom i l'any de naixement commemorativa del centenari. A aquest reconeixement institucional poden accedir-hi totes les persones residents a Catalunya que compleixin els requisits i realitzin la sol·licitud corresponent.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi