Divendres, 22 de novembre de 2024

Esmolet i Boet, els noms escollits per als dos cadells d'ós bru

Esmolet ha obtingut el 42,4% dels vots i Boet el 41,1% d'un total de 1.273 vots

Redacció 23 de novembre de 2015 a les 12:40

Els dos cadells seran batejats com Esmolet i Boet. Foto: Casa de l'Ós Bru dels Pirineus


La Casa de l’Ós Bru dels Pirineus ha organitzat un concurs popular per posar nom a dos cadells d'ós bru, fills de Caramelles i Pyros. Tancat el període de participació, s’han recomptat un total de 1.273 vots, 639 corresponents a paraules pallareses i 634, a topònims de la zona de l’hàbitat natural dels plantígrads. La votació popular per posar nom als dos ossets, organitzada per la Casa de l’Ós Bru dels Pirineus en el marc del projecte PirosLife, ha tingut com a resultat el mot pallarès Esmolet (persona llesta i estrambòtica) i el topònim Boet, amb el 42,4% i el 41,1% de vots a favor dels 639 i 634 emesos, respectivament.

Els guanyadors del concurs (126 votants d’Esmolet i 122, de Boet) tenen una entrada gratuïta per visitar el centre d’interpretació d’aquest plantígrad a Isil. Així mateix, Bru M. C. i Elisenda P. M. han estat els agraciats en el sorteig de les dues rutes familiars exclusives per conèixer-ne l’hàbitat que s’han sortejat entre els que han escollit els noms més votats per a cadascun dels cadells. Aquestes rutes es faran a partir de la primavera vinent al Pallars Sobirà, dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu, i en companyia de membres especialitzats de les patrulles que habitualment fan el seguiment de l’ós bru a Catalunya.

Entre els termes per posar nom al dos cadells, que són fills de Caramelles i Pyros, els participants han deixat situats en el segon lloc del rànquing de preferències Torb (vent arremolinat amb neu), amb el 37,7% (100) de vots, i Virós, amb el 32,7% (97). Més distanciades han quedat la resta de propostes, entre les quals destaquen els mots pallaresos Borruscall (nevada lleugera que només enfarina el paisatge), Pigal (pedra arrodonida) i Fifonet (que sembla que fa molta feina i no fa res), o els topònims Virós, Aulà i Noarre.

Pel que fa als quatre cadells d’ós nascuts durant el 2015, també es durà a terme un concurs per posar-los nom però, en aquest cas, només entre els alumnes de les escoles locals. El projecte PirosLife, que es va iniciar el 2014 i que finalitzarà el 2018, està coordinat per la Generalitat de Catalunya i compta com a socis amb el Conselh Generau d’Aran, Forestal Catalana, la Universitat de Lleida i la Fundación Oso Pardo.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació