Dimarts, 5 de novembre de 2024

Els vins del Pallars aposten per les qualitats que els dóna l'alçada

Els productors de la zona han participat en les terceres jornades "Vins d'alçada, cultius de nivell"

ACN 24 de novembre de 2015 a les 09:32

Raül Bobet, del Celler Castell d'Encus, ha estat un dels ponents. Foto: ACN


El Pallars està fent els primers passos per recuperar els cultius de vinya i l'elaboració de vi. Una activitat estesa a tot el territori fins a mitjans del segle XIX i que va pràcticament desaparèixer a conseqüència de la fil·loxera. Actualment, al Pallars hi ha set cellers en actiu, els productors dels quals diuen que estan plenament consolidats al territori i el repte de la majoria és donar-se a conèixer a fora i fer que la gent valori els trets diferencials que l'alçada dóna en aquests vins. Fer-se un lloc a les cartes dels restaurants com a vins de la subzona Pallars, dins de la Denominació d'Origen Costers del Segre és un dels objectius dels productors del Pallars.

La recuperació d'aquesta activitat, la seva consolidació i el fet que representi un veritable revulsiu pel territori és un gran repte tant pels cellers que el protagonitzen com per totes les entitats i empreses que d'una manera o l'altra hi poden contribuir. Xavier Ferré, president del Consell Reguladors de la DO Costers del Segre, ha explicat que l'important en aquest sector és treballar conjuntament per aconseguir el reconeixement de la subzona Pallars. Ferré ha dit que entre les grans feines de la DO Costers del Segre hi ha prestigiar els cellers i donar-se a conèixer tots junts. Ferré ha animat als cellers a diferenciar en les ampolles la subzona del vi.

Jordi Ruíz, del celler Terrer del Pallars, ha reivindicat el vi del Pallars, del que n'ha destacat la seva acceptació. Ruz creu que s'ha d'aconseguir que sigui "una obligació" que botigues especialitzades i cartes de restaurants els tinguin diferenciats com vins del Pallars o vins d'alçada. "L'objectiu és aconseguir que no siguin uns grans desconeguts dins el sector", ha afegit Ruíz.

Jeroen Nagtegaal, del celler Sauvella, ha apuntat com a repte buscar mercats a fora donat que a la zona l'acceptació del vi del Pallars ja és important i ha parlat del valor afegit d'aquests vins donades les característiques del sòl i del clima de la zona. Tots els productors han coincidit que tornar a les extensions de vinya de segles passats no és l'objectiu però sí mantenir la qualitat dels vins que s'estan elaborant i treballar per la recuperació de varietats autòctones.

Anna Ritz, regidora de l'Ajuntament de Tremp, ha explicat que aquestes jornades volen ser un espai per a la reflexió per començar a perfilar una estratègia adequada que permeti al Pallars esdevenir una veritable Terra de Vins.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació