Divendres, 22 de novembre de 2024

Les falles del Pirineu, a les portes de ser Patrimoni de la Humanitat

La candidatura espera amb optimisme la decisió de la UNESCO, que es prendrà entre aquest dimarts i dimecres | La decisió es podrà seguir en directe

Redacció 1 de desembre de 2015 a les 09:10

La Falla Major d'Isil crema al mig de la plaça durant la nit de Sant Joan. Foto: Jordi Ubach


Una de les tradicions més antigues de les que es conserven a les comarques pallareses, les falles, està a les portes d'aconseguir el reconeixement de Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Serà entre aquest dimarts al vespre i dimecres al matí, quan l'Assemblea General d'aquest organisme anunciï a Namíbia la molt probable inclusió d'aquesta festa centenària dins de les tradicions reconegudes mundialment com a patrimoni, entre les quals encara no n'hi ha cap de pallaresa.

La candidatura "Festes del foc del solstici d'estiu dels Pirineus" inclou 63 pobles de Catalunya, Andorra, el sud de l'Estat francès i la Val d'Aran. Totes aquestes festes tenen orígens molt antics, pre-cristians de culte al sol molt relacionades amb l'èxit de les collites, i l'arribada del bon temps amb el solstici de l'estiu. No obstant això, algunes també es relacionen amb la fecunditat, fer fora els mals esperits o els rituals solars.

Entre elles s'hi troben algunes festes molt populars al Pallars, com les falles d'Isil, on és tradició la baixada de grans troncs encesos de la muntanya. Com a representants pallaresos també formen part de la candidatura les falles de la Pobla de Segur i les d'Alins. Més enllà trobem, entre d'altres, les de Boí, Taüll, Erill-la-Vall, Barruera, Durro, El Pont de Suert, Llesp, Casós, Vilaller i Senet, a l'Alta Ribagorça, les falles d'Arties i Les, a la Val d'Aran, o la Fia-faia del Berguedà.

L'alcaldessa d'Alt Àneu, Laura Arraut, s'ha mostrat expectant per la resolució i ha afegit que el reconeixement seria "molt positiu" pel municipi i per tots els pobles de la vall. A més, ha destacat el paper que han jugat les falles d'Isil en aquesta candidatura, una tradició que té molts anys i que "ha motivat la recuperació de les falles de molts altres pobles del Pallars". L'alcalde de la Pobla de Segur, Lluís Bellera, també ha explicat que es troba "a l'espera" de que es confirmi el que sembla un fet. Bellera ha destacat la feina i la dedicació de moltes generacions de fallaires de la Pobla que, tot i ser una de les baixades més joves del Pirineu, ha arrelat profundament a la població. 

Optimisme

Crida l'atenció l'optimisme amb que els fallaires, tot i les crides a la moderació, esperen la resolució de la UNESCO. Aquesta bona sintonia s'explica perquè la mateixa UNESCO ha posat el dossier de la candidatura pirinenca com a model per als pròxims cicles. A més, l'informe previ del comitè avaluador ha estat favorable, un fet que fa pensar que la candidatura compleix els requisits per convertir-se en Patrimoni de la Humanitat. D'aquí el mil·limetrat programa que han dissenyat per aquest dimecres.

Així, s'han organitzat una sèrie d'actes coordinats entre tots els municipis fallaires, que tindran lloc conjuntament a les 19:30h, en què es farà un repic de campanes i s'encendrà una foguera. A Isil, Alós, València d'Àneu es farà un acte on també hi haurà xocolatada. ​A la Pobla de Segur, s'encendrà la foguera i la falla de la Pobla a la plaça de l'Ajuntament i es llegirà el manifest de tots els pobles fallaires.

De moment, només queda esperar l'anunci oficial, que serà entre aquest dimarts al vespre i dimecres al matí. A continuació trobareu l'enllaç per seguir-ho en directe.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació