Terceres eleccions a Catalunya del 2015. Foto: Adrià Costa
Per enèsima vegada, la ciutadania torna a les urnes, que no ha estat res. Seran, i es diu aviat, les terceres eleccions del 2015, després de les municipals del juny i les nacionals del setembre. Això si no volem mirar una mica més enrere, ja que fa poc més d’un any hi va haver la consulta del 9-N i uns mesos abans, les eleccions europees. Ara, però, amb l’afegit d’una incertesa completa pel que fa al guanyador –
les enquestes dibuixen fins a cinc candidats a ocupar la primera plaça- i a com quedaran les principals forces polítiques. Per acabar-ho d’adobar, la campanya es desenvoluparà mentre
continuen les negociacions per a la investidura entre Junts pel Sí i la CUP, que no es presenten el 20-D. La possibilitat d’unes noves eleccions el març despunta en l’horitzó.
Fins i tot el temps sembla haver-se aliat per fer d’aquestes unes eleccions excepcionals. La convocatòria de les eleccions catalanes ja va ser inhabitual, un 27 de setembre, fent que la campanya comencés tot just quan la ciutadania tornava de vacances. Ara votarem en vigílies dels torrons. Els cartells electorals conviuran amb les llums nadalenques i els darrers crits dels partits es confondran amb les nadales. El nen sempre torna però ningú sap qui serà l’homenatjat en el pessebre avançat al dia 20. El que sembla és que alguna cosa nova, potser, s’està forjant.
Pavellons, centres cívics i hotels per començar la campanya
Per primer cop, Convergència Democràtica es presenta sola al Congrés i amb un nom diferent, Democràcia i Llibertat. No del tot nou, però. En els anys de la transició, CDC i ERC van formar una coalició per anar al Senat que es deia Catalunya, Democràcia i Llibertat. Fa temps d’això. Ara,
Francesc Homs encapçala una candidatura que té l’objectiu de guanyar, però sobretot, d’impedir un resultat que dificultés encara més el procés d’investidura. Què passaria amb les negociacions amb la CUP si la llista impulsada per CDC fa un mal paper? Per mostrar força i continuar amb les analogies de viatges iniciàtics, ahir al vespre van començar campanya al Pavelló Nova Icària.
ERC comença la cursa cap al 20-D a Cornellà. Allí van parlar Oriol Junqueras,
Gabriel Rufián, Santiago Vidal i Joan Tardà, que va començar aquí la seva carrera política com a regidor. La busca del vot de l’àrea metropolitana ha esdevingut per a quasi totes les forces polítiques una prioritat i ho és especialment per una Esquerra que vol consolidar la seva posició fent forat en un territori difícil per l’independentisme. L’aposta per un candidat castellanoparlant com Rufián és una inversió per guanyar el sufragi de la Meridiana. El vídeo electoral, a banda de les dues llengües, té ritmes flamencs.
Ciutadans, que
presenta Juan Carlos Girauta de cap de llista, repeteix el mateix format d’altres inicis o tancaments de campanya: l’Hotel Barceló Sants va acollir el primer tram de la campanya ahir a la nit. Renovació ataronjada, ambient acurat al servei de les pretensions d’un Albert Rivera que vol entrar a La Moncloa des de una posició de sortida sense precedents: fort a les enquestes i zero diputats al Congrés. Tot és inigualable en el paisatge que vivim.
En Comú Podem comença la campanya a les Cotxeres de Sants. Fent barri popular. Un anticip del gran míting de dissabte a l’Hospitalet de Llobregat, amb presència de Pablo Iglesias. L’aliança d’esquerres vol fer forat a l’àrea metropolitana, on sap que la presència de Ciutadans és important.
L’historiador Xavier Domènech i l’alcaldessa Ada Colau tenen el repte de segar l’herba als de Rivera a la Catalunya metropolitana i alhora d’oferir un producte que sigui prou atractiu a segments catalanistes. L’absència de la CUP pot beneficiar ERC, però potser també a En Comú Podem.
El PSC inicia la seva campanya al complex esportiu Badia, de Badia del Vallès, amb la seva cap de cartell, l’exministra Carme Chacón, i el primer secretari del partit, Miquel Iceta, qui sempre té cartes amagades que es guanyen l’auditori. El PSC ha hagut de veure i patir com el seu poder metropolità anava sent rosegat de forma gradual. A Badia el PSC governa (vuit de disset regidors) i pot nodrir nostàlgies de quan al socialisme metropolità no li tossia ningú. Eva Menor n’és l’alcaldessa, revalidada a les urnes, i serà una de les oradores.
El Partit Popular convoca el seu primer acte de campanya al Portal de l’Eixample, “espai polivalent adaptat a tot tipus de necessitats”, com diu el web d’aquest centre d’esdeveniments. És un edifici d’origen modernista del carrer de València a tocar del passeig de Gràcia.
El ministre de l’Interior, Jorge Fernández, encapçala el cartell en una conjuntura molt complicada pel seu partit que, segons tots els sondejos, perdrà la majoria absoluta amb escreix. Evitar la sagnia cap a la marca taronja és el gran objectiu.
Finalment, Unió Democràtica va repetir l'escenari amb què va començar la campanya per a les eleccions del 27-S, al Macba, a l’antiga capella del convent dels Àngels. Un espai magnífic amb elements conventuals escoltarà el democristià Josep Antoni Duran i Lleida. Per segon cop en pocs mesos, UDC afrontarà en solitari una campanya electoral difícil. L’objectiu, la supervivència.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi