Gos de protecció controlant un ramat. Foto: Territori
El
Parc Natural de l'Alt Pirineu i el projecte
Piroslife han organitzat una jornada de divulgació sobre els gossos de protecció de ramats, els animals que, històricament, han utilitzat els ramaders per evitar atacs de depredadors salvatges -com l'ós bru o la guineu- i que en l'actualitat també serveixen per foragitar possibles gossos assilvestrats. La jornada ha comptat amb la participació d'experts en etologia, d'agents rurals i de ramaders per oferir una visió general de les diferents races, com ara mastins i muntanyes del Pirineu, el seu comportament, capacitats i les atencions que necessiten.
Igualment, s'ha fet èmfasi en el procés d'impromta dels gossos en el seu ramat, pel qual el cànid canalitza el seu instint de protecció cap als animals que estaran sota la seva vigilància. Una adequada supervisió d'aquest procés és molt important perquè el gos acabi sent efectivament apte per a la protecció del ramat. El 2008 ja es va realitzar un curs de formació similar i, degut a l'interès progressiu que han mostrat els ramaders de la zona, s'ha decidit realitzar aquesta nova jornada formativa.
El Parc Natural de l'Alt Pirineu també ha cedit senyals mòbils als ramaders que utilitzen gossos de protecció per avisar els visitants sobre la presència d'aquests animals. L'objectiu és que els usuaris del Parc mantinguin una distància de seguretat i així fer compatible ambdues activitats. La Generalitat de Catalunya facilita la donació gratuïta de gossos de protecció a ramaders en zones de risc de depredadors. En total, el Govern ha cedit 67 gossos de protecció a tota Catalunya des de l’any 1998.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi