Dimarts, 21 de gener de 2025

​L'IDAPA crea una guia per determinar el grau de dificultat dels itineraris a peu

El mètode SENDIF i una calculadora on-line serviran per comprovar les complicacions dels traçats

12 de desembre de 2015 a les 11:41

En primer pla la guia que s'ha editat per mesurar la dificultat dels senders. Foto: ACN


L'Institut pel Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) ha publicat una guia, dirigida a informadors turístics i tècnics de senderisme, per tal de poder determinar el grau de dificultat dels itineraris a peu. La guia es complementa amb una calculadora online per tal de determinar la dificultat física de qualsevol ruta i un catàleg de les icones dissenyades per informar-ne. Aquesta guia ha estat feta per la Taula de Senderisme de l'Alt Pirineu i Aran després de constatar que la informació que s'oferia als senderistes sobre el grau de dificultat d'una ruta no era homogènia, ja que un mateix itinerari podia ser classificat d'un nivell o un altre segons l'agent que en parlés.

El director de l'IDAPA, Pere Porta, ha senyalat que "la guia té en compte dos factors un que fa referència a la dificultat física de l'itinerari i un altre a la dificultat tècnica". La dificultat física es classifica en cinc graus, molt fàcil, fàcil, moderada, exigent i molt exigent. La dificultat tècnica informa de les condicions del camí, així, es classifica en terreny complicat, pendents pronunciats, creuament de rius, caiguda de pedres, exposició al buit, trams equipats i grimpades. Porta ha especificat que "no és una senyalització pels itineraris de terreny, sinó que està pensada pels fulletons i per l'agent turístic, perquè pugui informar millor".

En la creació del mètode SENDIF ha participat una trentena d'experts pirinencs que s'han inspirat en altres metodologies que també proposen criteris per establir nivell de dificultat en itineraris, som són les elaborades per la Federació Francesa de Senderisme, l'Oficina Nacional de Camins d'Irlanda o el Mètode d'Informació d'Excursions de la Federació Aragonesa de Muntanyisme.

El conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Santi Vila, ha participat en la presentació d'aquesta guia i de la posterior reunió del consell rector de l'IDAPA. Vila ha afirmat que "el senderisme es practica antiga que actualment es fa amb paràmetres de qualitat que aporten un valor a les comarques de muntanya, i això és el realment important".

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació