Diumenge, 24 de novembre de 2024
eleccions 20-d

​20-D: Catalunya vol un referèndum

En Comú Podem guanya al Principat amb tres diputats per sobre d'ERC | Democràcia i Llibertat queda un escó per sota dels republicans i aguanta amb desgast l'opció de Mas president | Espanya s'aboca a un escenari inèdit que només es gestiona si el PSOE permet governar al PP

Pere Gendrau 21 de desembre de 2015 a les 09:13

Seguidors d'En Comú Podem celebrant els resultats del 20-D Foto: Adrià Costa


Si fa quatre anys ens haguessin ensenyat els resultats electorals del 20-D, tant a Catalunya com a Espanya, ningú no s'ho hauria cregut. Entre d'altres coses, perquè una opció que ha guanyat molt pes, Podem, ni tan sols existia. Però el món canvia i, a vegades, ho fa a velocitat de vertigen. La idea bàsica d'aquesta nit electoral, en clau catalana, és que En Comú Podem ha capgirat l'escenari, i s'ha convertit en el principal grup parlamentari català al Congrés, amb dotze diputats. 

Històricament, CiU i PSC s'havien disputat la primera posició al Principat en aquest tipus d'eleccions. Que això canviaria ho sabia tothom, perquè la federació no existeix i els socialistes fa temps que van a la baixa. Chacón ha salvat els mobles, però els vuit escons queden lluny d'aquells històrics 25. En canvi, on hi continuaran havent punyalades és al PP, amb només cinc diputats. Poden consolar-se amb Ciutadans, que d'aspirar a la victòria s'han quedat amb els mateixos resultats que els populars. 


Premi a la valentia

En Comú Podem ha tret rèdit de l'aposta valenta que tant Xavier Domènech al Principat com Pablo Iglesias a Espanya han fet en la defensa d'un referèndum per decidir el futur de Catalunya. Fins a quin punt els vots que han obtingut provenen d'un electorat sobiranista i fins on suma el suport rebut per part d'un electorat que votava el PSC, que fa dos mesos va votar Ciutadans, i ara s'han decantat per l'opció de Domènech? La resposta és fonamental per preveure el que pot passar en el futur. 

El segon partit a Catalunya és Esquerra Republicana, que amb nou diputats triplica el resultat obtingut fa quatre anys. Cinc d'ells els ha tret a la demarcació de Barcelona, fet que confirma la bona aposta per una campanya de tall metropolità i, per primera vegada, per una persona que, com Gabriel Rufián, pensa en castellà i utilitza majoritàriament aquesta llengua. 

Mas aguanta

Democràcia i Llibertat ha perdut molts diputats si els comparem amb els setze que tenia CiU, però ha aguantat les posicions si tenim en compte que algunes enquestes li donaven una davallada més important. Aquesta dada també és bàsica per entendre quin és el full de ruta a seguir. Si hagués caigut més, la investidura d'Artur Mas s'hauria vist molt debilitada. Però, amb aquest resultat, l'actual president en funcions continua sent el candidat de Junts pel Sí. Un element que haurà de tenir molt en compte la CUP en l'assemblea nacional de diumenge vinent.  

El 27 de setembre, l'independentisme va guanyar i es va dibuixar un full de ruta. El principal interès del 20-D era veure com podia influir en aquest camí. Doncs bé, el que confirma és que, si en alguna cosa hi ha una majoria clara, irrefutable, és en la convocatòria d'un referèndum per decidir el futur del país. I això connecta la lectura dels resultats catalans amb l'àmbit espanyol.

El PSOE, entre l'espasa i la paret

A Espanya, només hi ha dues opcions, i depenen del PSOE. O els de Pedro Sánchez s'abstenen i permeten governar al PP, o es fan unes altres eleccions. No hi ha altre camí. La suma de PP (123) i Ciutadans (40) no arriba a la majoria absoluta. I el pacte complicadíssim que seria el de PSOE (90) i Podem (69) tampoc no suma 175 diputats. I a tot això s'hi ha d'afegir que els populars tenen majoria al Senat, amb 121 representants. En clau catalana, Democràcia i Llibertat compensa els resultats del Congrés amb sis senadors, els mateixos que ERC. En Comú Podem es queda amb quatre. 

Tornant a les xifres del Congrés, el resum és que Podem ha fet una gran remuntada, i té moltes opcions de convertir-se en el referent d'esquerres a Espanya. Però, ara com ara, no té la força per garantir la convocatòria d'un referèndum. Per tant, els de Xavier Domènech hauran de començar a rumiar quina resposta donen als que els han votat confiant que serien la garantia per exercir el dret de decidir. Si entenem que l'independentisme és, senzillament, el següent pas d'aquesta eina, el referèndum és la principal demanda de la ciutadania catalana.

Consulta els RESULTATS de les eleccions del 20-D municipi a municipi

MAPA: El partit més votat a les eleccions del 20-D, municipi a municipi

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació