Dijous, 21 de novembre de 2024

​Rescatats 228 peixos autòctons en el buidatge del canal de Gavet

Endesa realitza aquesta actuació de forma periòdica cada dos anys, aprofitant treballs de manteniment | Els exemplars són traslladats al riu Noguera Pallaresa

Redacció 24 de desembre de 2015 a les 11:37

Rescat dels peixos al canal de Gavet. Foto: Endesa


Endesa, propietària del canal hidroelèctric de Gavet, ha rescatat fins a 228 exemplars de peixos autòctons en el buidatge d’aquest conducte, que es realitza de forma periòdica cada dos anys per treballs de manteniment. Aquests han estat traslladats fins al riu Noguera Pallaresa, ja que és la massa d’aigua més propera a la zona.  

L’operació de rescat s’ha fet a peu i mitjançant l’ús de pesca elèctrica, un sistema que consisteix en una petita descàrrega elèctrica que immobilitza els peixos uns segons, els necessaris per capturar-los amb salabres. Se n’ha encarregat l’equip tècnic especialitzat de l’empresa Eccus SL, contractada per Endesa, amb la supervisió del cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la comarca. 

Així, un equip de tècnics, proveïts de l’equip de pesca, salabres i galledes, van recórrer la solera del canal des de la sortida de turbines fins a l’entrada al sifó, sempre en direcció aigües avall per comprovar que cap individu es quedava embarrancat als tolls. De manera simultània, una altra parella de tècnics van recórrer la banqueta dreta del canal amb els mitjans i eines necessàries per l’extracció, identificació i estabulació dels individus rescatats.  

En concret s’han capturat 224 truites comunes (Salmo trutta) i 4 mandrilles (Chondrostoma toxostoma) que han estat traslladades, mitjançant un dipòsit d’aigua amb sistema d’oxigenació, fins al riu Noguera Pallaresa. Pel què fa a les espècies exòtiques introduïdes, s’han pescat 8 luci-perques (Sander lucioperca), que d’acord amb la normativa catalana vigent en matèria de pesca continental, han estat sacrificades i dipositades en contenidors de plàstic per ser traslladades fins a un gestor de residus autoritzat. 

El canal i la central hidroelèctrica de Talarn

El conjunt d’aquestes actuacions ha tingut una durada de sis setmanes i ha suposat l’aturada tècnica de la central hidroelèctrica de Talarn. En concret, s’ha millorat el revestiment de formigó del canal, així com les juntes de dilatació, el sistema de drenatge i el control de filtracions. A més, també s’han modernitzat els aqüeductes de Vicari i Teulera, s’ha netejat el fons i s’ha rehabilitat i instal·lat nova senyalització als ponts del nucli de Vilamitjana, que pertany al municipi de Tremp. 

El canal de Gavet va entrar en servei l’any 1923 i des de llavors recull l’aigua a la sortida de la central hidroelèctrica de Talarn i la canalitza fins a la central de Gavet, des d’on es generen fins a 23 MW de potència elèctrica. Està situat a la comarca del Pallars Jussà i travessa tres municipis al llarg del seu recorregut. Així, la presa d’aigües del cabal –contigua a la central hidroelèctrica de Talarn–  i els primers metres de la traça del canal, es troben dins el terme municipal de Talarn, mentre que la resta de la traça discorre per la població de Vilamitjana, pedania de Tremp, i per la població de Sant Serni, de Gavet de la Conca. 

Aquesta conducció té la capacitat de transportar fins a 60 metres cúbics per segon d’aigua, té una longitud total de 8,2 quilòmetres i salva obstacles com l’encreuament amb el riu Gavet –mitjançant un sifó construït per dues canonades de 300 metres de longitud i de 3,6 metres de diàmetre cadascuna -, així com els barrancs del Vicari i la Teulera.  

Si bé la funció principal d’aquesta infraestructura –una de les més rellevants del Pallars Jussà– és la producció d’energia elèctrica, també en destaca el seu aprofitament auxiliar de caràcter agropecuari, ja que s’utilitza com a canal de reg per a l’explotació agrícola de la zona.   
La mesura s’inclou dins el pla de la Companyia que té com a objectiu mantenir en òptim estat les seves instal·lacions arreu del territori i, alhora, de respecte i protecció del medi ambient. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació