Dilluns, 22 de juliol de 2024

Aprovat el carnet boletaire pels residents a l'Alt Pirineu i Aran

La mesura s'aplica de manera exclusiva a les persones amb residència a les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça i la Val d'Aran

Jordi Ubach 28 de desembre de 2015 a les 11:14

Collir bolets ja no serà gratuït als boscos pallaresos. Foto: Adrià Costa


INNOCENTADA 28 DESEMBRE 2015

El carnet del boletaire serà obligatori a partir de la propera temporada de bolets. La decisió s'ha fet pública aquest dilluns en el sí d'una trobada entre les Associacions boletaires de Catalunya i membres del departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya. Segons ha pogut saber Pallars Digital, el nou carnet boletaire, del qual ja se'n va fer una prova pilot fa dos anys, s'aplicarà només dins el territori de l'Alt Pirineu i Aran i afectarà, per tant, els boletaires amb residència a les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça i la Val d'Aran.

Segons han informat fonts del Departament d'Agricultura, a partir de la propera tardor hi haurà dos modalitats de pagament. La primera, que es calcularà segons el material recollit, consistirà en anotar el pes dels bolets adquirits cada dia en una graella que, al final de la temporada, s'haurà de presentar presencialment a les oficines que el Departament d'Agricultura té a Tremp, a Sort i a la Seu d'Urgell. La segona opció, la que es contempla amb millors ulls des del sector, consistirà en una tarifa plana anual que es calcula que ascendirà al voltant dels 120€ per temporada.

L'aplicació del nou carnet boletaire no es farà efectiva a les persones residents a la resta de comarques catalanes. Així, una persona nascuda fora de les comarques de l'Alt Pirineu podria recollir bolets gratuïtament als boscos del Pallars, mentre que els propis veïns i veïnes ho hauran de fer pagant. A més, s'està estudiant la possibilitat d'imposar una taxa extra als boletaires que sobrepassin el pes recollit en més de 4 quilos al dia. Segons Agricultura, s'ha intentat no establir taxes a les altres comarques per no perjudicar l'ecoturisme i el turisme rural. 

Les persones que abonin l'import hauran de mostrar el pertinent comprovant si els intercepta un agent al bosc. A partir de la temporada que començarà la propera tardor, doncs, el cos d'agents rurals es dedicarà a controlar els boletaires sobre la obligatorietat de la taxa i la necessitat de pagar-la. A més, recaptaran informació sobre les persones que van al bosc, com hi van, per què hi van i quines pràctiques hi realitzen.

Vigilants per controlar els boscos

Agricultura facilitarà un equip de vigilants de camp privats que s'encarregaran de controlar les zones. La recaptació revertirà en la conservació dels boscos, tal com es va fer en la prova pilot engegada l'any 2012 a Poblet, amb la qual es van obtenir 4.290 euros, provinents de la tramitació de més de 2.000 carnets.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació