Diumenge, 22 de desembre de 2024

Recuperats els collars de seguiment de dues cabres salvatges alliberades

Van ser reintroduïdes al Parc Natural Regional dels Pirineus de l'Arieja el mes de setembre de 2014

Redacció 30 de desembre de 2015 a les 10:11

Agents Rurals localitzant les cabres salvatges. Foto: Agents Rurals


Membres del cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), han recuperat aquest darrers dos mesos els collars de seguiment de dues de les cabres salvatges alliberades a França. Aquests exemplars de cabra salvatge (Capra pyrenaica) van ser reintroduïts al Parc Natural Regional dels Pirineus de l’Arieja el mes d'agost de 2014. Es tracta d’uns collars que tenen la doble funció d’emetre posicions mitjançant geolocalització amb GPS i a més també incorporen un emissor de ràdio, i això fa que el seu preu sigui força elevat, d’aproximadament quatre mil euros.

Amb l’objectiu de recuperar-los, el passat mes de novembre, davant de la sol·licitud de col·laboració de la direcció del Parc Natural Regional dels Pirineus de l’Arieja, Agents Rurals del Departament d’Agricultura es van desplaçar a la zona de Tavascan, al Parc Natural de l’Alt Pirineu, juntament amb un dels tècnics francesos encarregats de la reintroducció d’exemplars de cabra salvatge (Capra pyrenaica)  a França.

La intenció era de fer saltar el collar a distància (drop-off) a dues cabres, un mascle de sis anys i una femella de vuit, als quals se’ls estava acabant la bateria. Això es fa  mitjançant un microexplosiu que els collars porten instal·lat i que cal activar-lo abans que la bateria s’esgoti. Tot i que el drop-off semblava haver funcionat perfectament pel senyal que emetia, es va poder comprovar que el de la femella no havia saltat. El collar del mascle va poder ser recuperat a 2.480 metres, en una zona amb fort pendent de neu, on es va accedir amb tècniques d’alpinisme.

El mes i mig següent doncs, i aprofitant els dies que es pujava a la zona per realitzar els tests d’estabilitat de neu que els agents rurals hi fan periòdicament, es va anar fent un seguiment de la zona per on es movia la cabra fins que a mig desembre es va detectar que el collar li havia caigut. Aquesta última setmana el collar va ser localitzat en una zona rocosa totalment vertical, per la qual cosa quan se’n va iniciar la recerca els agents rurals van haver de fer-ho mitjançant tècniques d’escalada mixta en neu i roca.
 

Accés a la zona amb tècnica d'escalada. Foto: Agents Rurals


Es va poder trobar a 2.500 metres d’alçada poc abans que la bateria s’esgotés del tot, i serà retornat als tècnics francesos per a la seva reutilització un cop recarregades les bateries. Amb aquests dos collars ja són 6 els que s’han recuperat de les primeres cabres reintroduïdes, quatre a França i dos a Catalunya.

Seguiment de les cabres salvatges reintroduïdes a França

Aquestes cabres formen part d’un primer grup d’unes quinze cabres reintroduïdes l’any 2014 al Parc Naturel des Pyrénées Ariégeoises, a França, provinents de la madrilenya serra de Gredos. La cabra salvatge, anomenada ‘herc’ en aquesta zona del Pirineu, s’havia extingit de la zona en les darreries del segle XIX, amb algun exemplar que va ser trobat en els dos o tres primers anys del segle XX. Amb aquest fet, es pretenia recuperar una espècie simbòlica, amb un paper ecològic molt clar i amb un valor econòmic elevat.

Les cabres van ser aportades per l’Estat espanyol amb exemplars provinents de la serra de Gredos, més adaptades a l’alta muntanya, fruit d’un conveni de col·laboració entre el Ministeri del Medi Ambient francès i el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient de l’Estat espanyol. Aquestes cabres alliberades van ser equipades amb uns collars que permeten fer el seguiment per satèl·lit i conèixer-ne la seva posició regularment. També duia un emissor convencional de VHF per a un seguiment més proper.

Els exemplars van ser alliberats a la part axial del Pirineu, en la zona immediata a la frontera, confrontant amb el nord del Pallars Sobirà. Aquests terrenys es corresponen amb la Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars i amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació