Dijous, 14 de novembre de 2024

Josep de Moner presenta «El mirall del Ventolau», la seva primera novel·la

L'escriptor nascut a Olp mostra en el seu debut literari una visió del Pallars i de Barcelona des de Chicago

Redacció 5 de gener de 2016 a les 10:02

Presentació de la novel·la a Sort. Foto: Ajuntament de Sort


El pallarès Josep de Moner ha presentat aquest dissabte a Esterri d'Àneu la seva primera novel·la, El mirall del Ventolau, a la Quadra Casa Gasia de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu. La presentació del llibre, que ja va fer a Sort el passat 5 de desembre, va anar a càrrec de l'escriptora aneuenca Raquel Picolo i del propi autor que, transformat en actor, va representar el monòleg en un acte d’Anton Txèkhov Sobre els danys del tabac i va parlar de la seva influència a El mirall del Ventolau.

Establert des de la seva joventut a Barcelona, Josep de Moner va néixer a Olp. És Llicenciat en Ciències de la Informació i ha treballat al Diario de Barcelona i a El Periódico de Catalunya. Després de passar per l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, publica ara El mirall del Ventolau.

El Pallars, les identitats, la poesia, l’amor, el sexe, la música, el modernisme, les mules, els cherokees i el teatre són els eixos que  vertebren la novel·la. I justament el teatre, els darrers vuit anys, ha marcat la seva vida, especialment com a productor i actor de El Setge d’Olp, una realització teatral sobre el comte Hug Roger III del Pallars. Diu que els seus referents són Cabré, Auster i Txékhov, unes influències que El mirall del Ventolau traspua.

El pic del Ventolau, una muntanya de prop de tres mil metres d’altitud, al Pirineu, a les Valls d’Àneu, és una referència geogràfica de la novel·la, però també un mirall psicològic on el Miquel no es vol veure reflectit. El protagonista de la novel·la és un català que ronda la quarantena, descendent d’una nissaga gitana barcelonina per part paterna i una altra de pallaresos benestants per part materna.

Viu feliç a Chicago quan neix el seu fill i en aquest moment decideix deixar-li com a herència unes narracions orals i uns escrits en què, quan sigui gran, podrà descobrir els seus orígens paterns. I aquí entra en la història el Paral·lel durant la Primera Guerra Mundial, el paper de les mules durant la Guerra Civil i la fira de Salàs, tot passant per l’evolució del Poblenou de Barcelona.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació