Dimecres, 22 de gener de 2025

El desembre s'ha tancat amb insòlites temperatures altes al Pirineu

Les anomalies positives a les zones de muntanya han superat els sis graus

5 de gener de 2016 a les 12:43

La Pica d'Estats, en imatge d'arxiu. Foto: Arxiu


El desembre 2015 a Catalunya ha estat un mes molt sec en general arreu del país i excepcionalment càlid a alta muntanya. Segons dades del butlletí climàtic del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la màxima precipitació mensual s'ha quedat en uns minsos 18,8 litres a Cunit (Baix Penedès) fruit de la petita pertorbació entre els dies 5 i 8 de desembre que afectà principalment la Costa Daurada.

Paral·lelament, les anomalies positives als cims del Pirineu han estat escandalosament altes, d'entre 5 i 7ºC superiors al normal a més de 2.000 metres. L'últim mes del 2015 ha vingut marcat per la persistència de les altes pressions, que han inhibit el pas de borrasques i intrusions fredes procedents del nord d'Europa, provocant de retruc una notable anomalia tèrmica positiva a gran part del territori.

Les anomalies positives exagerades que s'han registrat a l'alta muntanya són amb diferència les més elevades dels darrers 18 anys, quan es va començar a prendre registres en aquests indrets. D'aquesta manera, el dia 1 de desembre es va superar el rècord de temperatura màxima en un mes de desembre a Sasseuva (2.228 m) a la Val d'Aran; Boí (2.535 m) a l'Alta Ribagorça; Salòria (2.451 m) al Pallars Sobirà; al Port del Comte (2.316 m) al Solsonès; i Espot (2.519 m) al Pallars Sobirà.

El desembre més càlid al Fabra

Si tenim en compte els dos observatoris amb més de 100 anys de dades a Catalunya, a l'Observatori de l'Ebre -amb dades des de l'any 1905- el desembre d'enguany s'ha registrat una mitjana d'11,8 ºC. Ha estat un mes càlid, però lluny del valor més alt de la sèrie (concretament, ha estat el 12è més càlid). L'anomalia respecte de la mitjana climàtica 1961-1990, és de +1,7 ºC. En canvi, a l'Observatori Fabra –amb dades des de l'any 1914-, el desembre ha estat clarament el més càlid de la sèrie, amb una mitjana de 12,6 ºC i una anomalia de +3,9 ºC respecte de la mitjana climàtica 1961-1990.

Menys d'un litre al 41% de les estacions

Pluviomètricament, el mes de desembre ha estat molt sec a Catalunya a excepció de l'extrem nord de la Costa Daurada. Aquestes anomalies de precipitació han estat conseqüència de la persistència anticiclònica durant el mes de desembre, que ha inhibit el pas de pertorbacions. Cal remarcar que 127 de les 311 estacions gestionades per l'SMC amb registre de precipitació, és a dir, un 41% de les estacions, han acumulat menys de 1 litres al llarg del mes. A més a més, cal tenir en compte que en molts casos es tracta de precipitació produïda per la boira o la rosada. D'altra banda, a 28 estacions (un 9%) el total mensual ha estat de 0 litres.

A l'Observatori de l'Ebre, aquest desembre ha estat el més sec de la sèrie, juntament amb el 1979. No ha caigut cap precipitació apreciable. I a l'Observatori Fabra, el desembre ha estat el 6è any més sec, amb només 0,3 litres.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació